Candy Striper

Candy Striper ... vrouwen in uniform? Veel mannen hebben er een zwak voor. Meest populair is waarschijnlijk de stewardess. Wie herinnert zich niet de  oogverblindende, sexy uniformen die Emilio Pucci speciaal ontwierp voor Braniff Airline uit Texas begin jaren 60... Maar een ander uniform uit die tijd spreekt ook bepaald tot de verbeelding. Het rood-wit gestreepte zuurstok uniform van de Amerikaanse vrijwillige verpleegster... de Candy Striper.

Begonnen in 1944 in New Jersey als educatie-programma om tiener meisjes het vak van verzorger te leren, groeide dit programma uit tot de nationale vrijwillige verpleegstersbrigade over heel Amerika. In de vroege jaren naaiden zij zelf hun uniform van stof die zij kregen van hun docenten. De rood-wit gestreepte stof deed zoveel denken aan de zuurstok strepen (candy stripe) dat de vrijwilligsters de naam 'candy stripers' kregen.
Door de jaren heen zijn de candy stripers niet alleen onmisbaar geworden als ondersteuning in de ziekenhuizen; ze zijn ook meer en meer een lust voor het oog geworden. In het ziekenhuis diende het uniform aan standaard maten te voldoen; daarbuiten evolueerde het en werd een mode item. Het bekende gestreepte schort dat de dames over hun jurken droegen werd sexier en korter, zo ook de jurkjes eronder. 

Er ontstond een ware hype dat de candy striper bombardeerde tot sexsymbool en fantasie-object. Het uniform verscheen in miniatuur voor Barbie en was in verschillende modellen verkrijgbaar als Halloweenkostuum. Er werden songs uitgebracht zoals het mierzoete 'Candy striper, I'm in love with you' van Bob McCaul uit 1965, maar de dienstbare verleidsters kregen ook een plek in stripverhalen, horrorfilms, comedy-series en zelfs pornofilms.

Lees verder...

Candy striper

«   »