The mods.

the mods sixties fashion

The Mods. (afkorting van modernist) is een lid van een subcultuur die in het Londen van de late jaren '50 opkwam en daar in het midden van de jaren '60 een hoogtepunt bereikte. Belangrijke elementen van de mod subcultuur waren: een sterk modebewustzijn, een voorkeur voor muziek als soul, Jamaicaanse ska, Britse beatmuziek en rhythm-and-blues.

Bands als Small Faces, The Kinks, The Spencer Davis Group en The Who waren populair bij de mods. Begin jaren zestig werd Groot-Brittannië overspoeld door de Modernists of liever gezegd Mods. Jongeren uit de arbeidersklasse die door de afschaffing van de dienstplicht en het herstel van de Britse economie tijd en geld hadden om zich als jeugdgroep te manifesteren. 
De Mods luisterden naar rhythm & blues, naar ska (door Jamaicaanse immigranten meegebracht) en naar moderne jazz (die de beweging haar naam gaf). Ze zetten zich af tegen de crisismentaliteit van hun ouders en ontpopten zich tot superconsumenten. Mods hulden zich in dure merkkleding en scheurden rond op prijzige scooters. 

Lees verder in editie nr. 10


«   »