Twiggy.

twiggy jaren '60

Meer dan vijftig jaar staat Twiggy. al in de frontlinie van de modewereld Twiggy. Als heel jong meisje werd ze per ongeluk fotomodel en veroverde in een jaar tijd de wereld. Ze werd onsterfelijk gemaakt door Andy Warhol en werkte samen met de onlangs overleden David Bowie en vele andere jaren '50 iconen zoals The Beatles. Twiggy is een begrip en niemand minder dan dit vroegere schoolmeisje uit Neasden, Groot Brittanie, weet wat voor een roaler coaster die vijftig jaar zijn geweest.

“Het is een absoluut enerverende tijd geweest,” aldus Twiggy oftewel Lesly Hornby bij geboorte. “Wat mij is overkomen tijdens en vanaf de jaren ’60 is iets wonderbaarlijks en geweldig. Ik heb er van genoten tot op de dag van vandaag.” Al op zestienjarige leeftijd werd Twiggy gebombardeerd tot supermodel Met haar tengere meisjesachtige verschijning maar ronde jongensachtige kapsel, verleidelijke valse wimpers was ze ontegenzeggelijk het tegendeel van de doorsnee jaren vijftig huisvrouw. Haar schoonheid en uitstraling werden vastgelegd door beroemde fotografen zoals Cecil Beaton en Helmut Newton die hiermee hun eigen grootheid creëerden. “DoorAmerican Vogue werd ik naar Parijs gestuurd en de rest is historie,” lacht ze. 

Als jongste van drie zussen en met de bijnaam ’Sticks’ op de lagere school ontpopte de frêle meid zich tot een multitalent. Na haar ontdekking als model - de Dailey Express noemde haar destijds in hun publicatie’Face of 1966, iets wat haar vader in hoge extase haar kamer deed binnenvallen onder een luid ‘look it’s you! - werd ze tevens actrice, zangeres en verscheen ze talloze keren op televisie. In Amerika was ze zo populair dat een van de beroemde Barbie poppen werd gemodelleerd naar haar.  

Samen met The Beatles en David Bowie werd Twiggy het gezicht van de jaren 60. Maar haar roem duurde voort en in de jaren '70 werd ze gevraagd voor een rol in de film The Boy Friend. 

Lees verder in editie nr.10

0 stemmen

«   »