Gingham en ruitjes.

gingham jurken vintage fashion

Gingham en ruitjes... en het eerste wat in je opkomt: Brigitte Bardot. De gingham ruit gedragen door BB is al decennia lang zo populair dat ook anno 2016 deze print opnieuw veelvuldig wordt toegepast door ontwerpers. In de nieuwe zomercollectie van Dots ’n Roses zie je dan ook jurken, rokken, broeken en playsuits en tops verkrijgbaar in deze stof op basis van geverfd katoengaren.

De gingham print heeft overigens een Nederlands tintje. De naam gingham komt via het Nederlands van het Maleise bijwoord gingham dat gestreept betekent. Deze stof werd reeds gefabriceerd in de 17e eeuw en werd door Nederlanders vanuit zuidoost Azie naar Europa geëxporteerd. De Engelsen vonden deze stof zo prachtig dat ze hun eigen variant bedachten, de overbekende ruit. 

De gingham print vooral in ruitvorm, is een van die onverwoestbare prints die elke keer weer opduiken in het modebeeld. Samen met de polka dot blijft de ruitjesprint ongekend populair bij ontwerpers en bij de modebewuste vrouw. Veelal toegepast in pastel tinten maar ook verkrijgbaar in rood, blauw, groen en geel. De combinatie met wit geeft deze ruitprint een frisse uitstraling. De zwart witte combinatie is een echte klassieke combinatie die uitstekend te combineren valt met een felle accentkleur waarmee je een krachtig signaal afgeeft. Brigitte Bardot trouwde destijds in een jurk met een rood witte gingham print. 

meer info in deze edities van Vintage Fashion


«   »