Vintage badkleding.

Vintage badkleding is populairder dan ooit. In de begin jaren ’70 was de bikini nog het meest favoriete zwemgoed bij de vrouwen zowel jong als oud. Zeker, je zag toen al onder invloed van de hippie beweging de opkomst en de acceptatie van de zogenaamde monokini, topless dus.

Daar was vrij snel bij de meesten de aardigheid van af, erg weinig textiel en derhalve weinig modieus.

Daarna nam de 'gewone'  bikini en ook badpak weer haar plaats in. Nu met de aanstormende populariteit van de retrofashion zie je dat ontwerpers van damesbadkleding steeds meer gebruik maken van ontwerpen uit de vroege periode toen de bikini nog in opkomst was. Echter, nu wordt er volop gebruik gemaakt van veel betere stoffen en niet te vergeten de kleurvastheid is ook in kwaliteit toegenomen. Men is over het algemeen tot de conclusie gekomen dat deze ontwerpen - er valt met meer stof natuurlijk ook meer te ontwerpen - eigenlijk veel mooier, stijlvoller en sexyer zijn dan die piepkleine bikini's.

De oorsprong.
In het begin van de 19e eeuw ontstond vooral bij de rijkere bevolking de behoefte om een kuuroord te bezoeken. Hierdoor ontstond ook een bepaald soort badmode voor mannen en vrouwen. Het was in die tijd met name voor vrouwen niet geoorloofd om de blote huid te tonen. De badkleding bestond toen voornamelijk uit een lange rok met daaronder iets wat op een pyjama broek leek met BH hemd, bloesje en natuurlijk lange mouwen. Men droeg zelfs een hoed en badkousen.

Bikini.

De eerste bikini, genoemd naar een eiland in Micronesië, kwam in 1950 naar Europa. Dit bleek een schot in de roos en domineert nog steeds de zwembaden en het strand. Zoals gezegd de ontwerpen veranderen met de jaren en nu is men als het ware weer terug bij af en zeg nou zelf; is het mooi of niet?

Op bijgaande foto een erg mooi voorbeeld van een badpak volledig geïnspireerd op de modellen uit de jaren ’50 ’60. In de komende edities van Vintage Fashion meer voorbeelden.

vintage bikini

Hou je van Vintage badkleding?


«   »