Coco Chanel

coco chanel

Coco Chanel was een van die getalenteerde mensen die zichzelf als het ware uitvond. Anno 2014 staat de naam Chanel onveranderd voor elegantie, modieuze kleding gecombineerd met stijlvolle accessoires.  

De ontwerpster met altijd een smeulende sigaret in haar mondhoek zorgde in de jaren ’20 van de vorige eeuw voor een ware revolutie op het gebied van mode. Begonnen als hoedenmaakster streefde ze naar meer. Niet zozeer gedreven uit idealisme of emancipatie maar met de drang om vrouwen te kleden en te vormen naar haar eigen persoonlijkheid. 

Veel is er geschreven over Chanel en als eerbetoon verscheen in 2009 van de hand van regisseur Anna Fontanie de film 'Coco Before Chanel'. Een geromantiseerd drama over het leven van een hardwerkende en zelfs niet altijd even sympathieke vrouw. Dit keer geen verslag over de 'rich en famous' maar een prachtig verhaal over de jonge jaren van Gabrielle Chanel die door een ijzeren discipline en enorm talent zich een weg naar de wereldtop baande.

De film doet prettig natural aan met in de hoofdrol de actrice Audrey Tautou die Chanel met haar uiterlijk en spel alle eer aan doet. Het verhaal gaat over de jonge ontwerpster die samen met haar zus Adrienne, opgegroeid bij de nonnen in een weeshuis, gaat werken in een kleermakerszaak  Hier leert Coco Chanel de kneepjes van het vak. Tijdens de paardenraces die ze bezoekt via een kennis oogst ze veel bewondering met haar zelfgemaakte hoeden. Het is de aanzet tot haar carrière en in 1908 opent ze haar eerste hoedenzaak in Parijs gevolgd door een winkel in hoeden en kleding in de badplaats Deauville nadat ze Parijs heeft verlaten. De film volgt de ontwikkelingen van de ontwerpster op de voet tijdens haar jonge jaren en schetst niet alleen het beeld van de later invloedrijke ontwerpster maar laat haar zien als een kwetsbaar mens. Haar romances en vriendschappen met Cocteau en Picasso, haar drive om het te maken wat zal resulteren in uiteindelijk de liberalisatie van de vrouw. >> lees verder


«   »