Tartan (Schotse ruit) Fashion.

 

Tartan, bij ons beter bekend als de Schotse ruit, is weer helemaal terug deze winter. In diverse kleuren en verschillende ruiten maar altijd smaakvol en veelal afwijkend van het traditionele patroon. Zo paste het merk Burberry de Schotse ruit eerder al succesvol toe door bijvoorbeeld een enkele ruit te gebruiken in hun kleding.

Tekst loopt door onder de foto (mobiel).

Moderne kleurstelling.

Werd vroeger aan de ruit een bepaalde betekenis toegekend vanuit de Engelse traditie waarbij elk Schots regiment zijn eigen tarten droeg, de ruit is al lang niet meer voorbehouden aan alleen het leger. Met de introductie van de ruit in de mode werd de tartan veelvuldig toegepast. Jurken, jassen en zelf schoenen en tassen ontkwamen niet aan dit aansprekende motief en in moderne kleurstelling. Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven. Hier stamt het spreekwoord ‘schering en inslag’ van af en de methodiek werd al heel vroeg gebruikt en reeds aangetroffen in het China van 3500 voor Christus. Ontwerpers krijgen tot op de dag van vandaag geen genoeg van dit populaire motief. Op de catwalk van Parijs is de tartan terug van nooit weggeweest en grote merken zoals Burberry Prorsum, Gucci, Dolce & Gabbana, Jean Paul Gaultier, Calvin Klein, Chanel, Dolce&Gabbana, Gucci, Isabel Marant en Jean Paul Gaultier komen ook deze winter met mooie tartan design stukken.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Niets is zo oud als de wereld, om maar bij spreek woorden te blijven want de mode vindt zichzelf steeds opnieuw uit. In de retro fashion wordt die tartan veelvuldig gebruikt zeker deze herfst en winter. Mooi te combineren met een handtas en bijpassende schoenen en met bijvoorbeeld een baret heb je al snel een combinatie die fashionable is en iedereen staat.


«   »