Hoe koop je vintage kleding.

Ben je een serieuze fan van vintage clothing dan weet je dat het juiste en begeerde item vinden een lange zoektocht kan opleveren. Waar te beginnen en hoe weet je of het inderdaad vintage is? Het begrip vintage wordt tegenwoordig maar al te vaak misbruikt. Daar waar tweedehands op zijn plaats zou zijn, wordt het populaire begrip vintage hier maar al te vaak voor gebruikt.

Tekst loopt door onder de foto (mobiel).

 

 

Het kan dus tricky zijn en behoorlijk verwarrend. Is een bepaald kledingstuk het waard om er je zuurverdiende centjes aan te verspillen? Jazeker, als je de Amerikaanse vintage queen Doris Raymond mag geloven. En met haar jarenlange ervaring als inkoper en eigenaresse van het beroemde in Los Angelos gesitueerde vintage store The Way We Wore met een kledingaanbod van onder andere Chanel en Hermes, presenteren we hieronder een greep uit haar vele tips.

Tekst loopt door onder de foto's (mobiel).

 

 

 

 

Onderken het verschil tussen vintage en tweedehands. Hoe? Om het extra verwarrend te maken is het namelijk zo dat je in diverse kringloopwinkels juweeltjes kunt vinden van echte vintage pronkstukken. De kunst is kennis van mode door de jaren heen. Vintage kenmerkt zich door de tijdloze stijl, kwaliteit, de geschiedenis en culturele impact. Zo daar kunnen we het mee doen. Oprechte studie is geboden. Je moet weten wat men bijvoorbeeld in de jaren ’60 droeg. Deze kleding werd ondermeer gekenmerkt door het gebruik van metalen ritsen, kleurrijke prints, opvallende belijningen en gewaarmerkt door originele labels uitgevoerd in blauw.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

 

 

Maar als startende vintage schatzoeker is het eigenlijk heel gemakkelijk. Begin bijvoorbeeld bij een vestje uit de jaren ’50. Door het huidige retro aanbod, geïnspireerd en uitgevoerd naar vintage voorbeeld, kun je een dergelijk kledingstuk herkennen. Zaak is om een origineel te pakken zien te krijgen. Maar elk periode in de twintigste eeuw heeft zo haar eigen mode silhouet. Heb je een bepaalde voorkeur dan richt je je specifiek op deze tijd. Korsetten, gordeltjes en de zogeheten bullet bra - de puntige bh’s die in de jaren ’50 hun opgang maakten - zijn heel bijzonder en in originele staat onweerstaanbaar maar duur.

Tekst loopt door onder de foto (mobiel).

 

 

Je moet letten op de conditie van het kledingstuk. Reparatie is dan nodig en het dient goed uitgevoerd uitgevoerd te worden om het karakter te behouden. En ook het aanpassen van de maat behoeft geen sinecure te zijn. Maar ziet het kledingstuk er uit of het elk moment uit elkaar kan vallen, laat het liggen zodat je achteraf geen spijt krijgt. En mocht je je afvragen waarom iemand die iets zo waardevols in haar kast had hangen, het al zou willen inruilen voor iets nieuws? Tegenwoordig is het vaak beter gemaakt alhoewel voor de oude stukken van bijvoorbeeld het merk Chanel andere normen gelden. Dit is gemaakt met meer oog voor detail en door het handwerk van hoogstaande kwaliteit. Waarom je dan toch een jasje, jurk of tas van Chanel zomaar kunt tegenkomen. Wellicht heeft de welvarende maar verveelde eigenaresse domweg zin gehad aan iets nieuws. Wat een geluk voor de echte vintage liefhebster die hierdoor haar slag kan slaan.


«   »