Paper dresses.

Ooit gehoord van een jurk gemaakt van papier? En mocht je denken dat dit weer een of andere nieuwe gril is in de mode industrie, niets is minder waar.

Reeds in 1600 verstond men de kunst van het creëren van beeldschone papieren jurken. Een traditie die eeuwen en generaties lang werd doorgegeven.

 

Tekst loopt door onder de foto.

Het voornaamste aspect is dat je geen volleerd naaister hoeft te zijn en dat de materialen uiteraard goedkoop zijn. Het is trendy want eco vriendelijk alhoewel Andy Warhol destijds zich hier destijds niet druk over heeft gemaakt toen hij zijn jurk ‘Dali’ ontwierp. Zoals gezegd werd in de 17e eeuw al gebruik gemaakt van deze techniek en de techniek werd geïntroduceerd nadat men de kennis had opgedaan en meegebracht vanuit Azië. Het werd een regelrechte hit en papier voornamelijk crepe papier, dit was makkelijk verkrijgbaar, werd volop gebruikt voor het creëren van met name baljurken.

Tekst loopt door onder de foto's (mobiel).

 

Toen ook de commercie toesloeg, leverde dit gelukkig geen problemen op voor de creativiteit van ontwerpers van deze bijzondere jurken. in de jaren ’60 werden met regelmaat papieren jurken geshowd en geportretteerd in diverse magazines. Ook werden er speciale evenementen georganiseerd om de jurken te tonen en anderen te inspireren. Hoe je een dergelijke jurk maakt, is geen eenduidige vraag. Het is voornamelijk een kwestie van je fantasie laten werken en uiteraard papier, heel veel papier. En voordat je naar de winkel snelt om een lading in te slaan, wees vriendelijk voor het milieu en kijk eens om je heen. Wellicht is er voldoende papier te vinden in de vorm van oude kranten, toiletpapier, oude brieven, pakpapier, de mogelijkheden zijn legio.

Rating: 5 sterren
2 stemmen

«   »