Nagellak al sinds 3000 voor Christus.

In de afgelopen jaren hebben er heel wat aanpassingen en innovaties plaatsgevonden op nagellak gebied. Ieder jaar komen er weer nieuwe kleuren uit, andere finishes, verbeterde formules, geparfumeerde nagellak, mood polish, snel drogende lak en ga zo maar door. Er gebeurt nog steeds heel veel op dit gebied.

 

Het is altijd leuk om te weten waar iets vandaag komt en hoe dat vroeger allemaal ging. Voor ons is het gewoon heel vanzelfsprekend dat nagellak bestaat. Maar toch was er ooit iemand die voor het eerst moet hebben bedacht: ik ga een kleurtje op mijn nagels doen.

De oorsprong.

Zo om en nabij 3000 voor Christus, werd er hoogstwaarschijnlijk voor het eerst nagellak gedragen, in China en wel uitsluitend door de upper class. Nagellak bestond toentertijd uit een mengsel van bijenwas, gelatine, arabische gom en eiwit. Om kleur aan de lak te geven voegden ze gemalen bloemblaadjes van de roos of orchidee toe. Pas in de 19e eeuw (1800-1899) werd nagellak opnieuw ‘ontdekt’ door vrouwen. In die tijd masseerden ze gekleurde poeders, cremes of olie in hun nagels voor de kleur en vervolgens werden ze gebuffed om ze mooi glanzend te maken. Dit buffen deden ze met een Chamois Cloth, een heel zacht en soepel stuk schapenleer.

Tekst loopt door onder de foto.

De uitvinders.

Toen autolak werd uitgevonden in 1920 ging er een belletje rinkelen bij Michelle Manard. Zij wordt gezien als de uitvinder van nagellak zoals we die nu kennen doordat ze zich heeft laten inspireren door de ingrediënten van autolak. Anderen claimen dat de gebroeders Revlon de uitvinders zijn van nagellak. Hoe dan ook, nagellak werd opgepikt door de Flappers die er een echte trend van maakten. Toen later ook Hollywood sterren, met name Marilyn Monroe en Bette Davis werden gespot met gekleurde nagels wilde ineens iedere vrouw nagellak en sindsdien is een leven zonder nagellak maar moeilijk voor te stellen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »