Hoedenatelier Beau Chapeau.

Ik ontwerp voor vrouwen van allerlei pluimage.

Verscholen tussen de talloze kassen in het Westland, om meer precies te zijn het plaatsje Maasdijk, vindt men Hoedenatelier Beau Chapeau, waarvan de passievolle eigenaresse en hoedenmaakster Mirjam de Rijke-van der Welle met ons een inspirerend gesprek voert over het maken en dragen van hoeden.

Tekst loopt door onder de foto.

In haar strak georganiseerde atelier temidden prachtige creaties van haar hand vertelt Mirjam over het hoe en waarom ontwerpen en maken van hoeden zo belangrijk voor haar is. “In veel kerken worden er op zondag nog hoeden gedragen en ik heb veel klanten in deze kring. De hoeden worden uitgevoerd in zwart omdat ze worden gedragen als hoofdbedekking en niet zo zeer ter opfleuring van een outfit. Dit is een uitdaging omdat ze soberder van kleur, vorm en opmaak zijn. Zelf heb ik een voorkeur voor het werken met diverse kleuren en bijzondere materialen. Ik ben een echte liefhebber van de jaren ’40 en ’50 en je ziet dan ook vaak raakvlakken hiermee in mijn ontwerpen. Eventueel kan ik een hoed, stammend uit de periode, namaken voor de liefhebber.”

Tekst loopt door onder de foto.

Beoordeel.

Rating: 5 sterren
1 stem

Voor de hoeden gebruikt Mirjam diverse mallen en stoffen. “Bij een hoed gaat het er niet alleen om of iemand het mooi vindt maar ook of het model past bij het hoofd en of de toegepaste kleuren kleuren kloppen. Op het moment werk ik veel met leer wat exclusieve exemplaren oplevert. Ach, de inspiratie begint al heel vroeg soms al als ik een bepaalde stof zie en voel en de toegepaste accessoires maken het helemaal af. Op dit moment zie je heel veel kleur en prints in de mode. Hier kan ik mijn hoeden geweldig op afstemmen. Wat ik ook vaak doe is de stof van de hoed afstemmen op de stof van de jurk zodat je een complete ensemble hebt. Dit wordt vaak gedaan bij bruiden maar ook voor je dagelijkse outfit is dit eveneens mogelijk waardoor je geheel in eigen stijl gekleed kunt gaan.”

 

 

Zelf gaat de ontwerpster gekleed in een perfecte combinatie van een paars geruite jurk met op haar hoofd een gele creatie uiteraard van haarzelf. “Ik ontwerp voor vrouwen van allerlei pluimage,” lacht ze. “Het is altijd maatwerk, er wordt gekeken naar de persoonlijkheid en daarop zijn mijn ontwerp ideeën vervolgens gebaseerd. Dit betekent dat de uiteindelijke handgemaakte hoed een uniek exemplaar zal zijn.” Vaak komen klanten bij haar langs maar ook via internet is het mogelijk om iemands wensen kenbaar te maken. “Dit gaat vaak op basis van foto’s,” legt Mirjam uit. “Wat ik ook vaak zie, is dat een vooraanstaand iemand zoals koningin Maxima of Kate Middelton een bepaalde hoed dragen, hier dan meteen vraag naar is. Dan werk ik uiteraard naar een voorbeeld maar zoals gezegd ontwerp ik zelf ook.”

Tekst loopt door onder de foto.


«   »