Kimono’s hebben een zekere glamour.

Hoe opwindend moet het zijn voor een eigenaar van een Vintage winkel om dát ene speciale kledingstuk te vinden. Het overkwam de in Frankrijk wonende en vintage winkel eigenaresse Rachel Evans toen haar een gehele collectie bestaande uit stukken uit hetzelfde land, uniek in zijn soort en elk met een eigen verhaal werd aangeboden: originele Japanse kimono's uit de jaren ’50.

Tekst loopt door onder de foto (mobiel).

 

Japanse kimono's uit de jaren ’50.

De Kimono neemt in de Japanse geschiedenis een belangrijke plaats in. Niet in de laatste plaats omdat iedere kimono een symbolische betekenis heeft. Ze werden met de hand gemaakt van de duurste zijden stoffen en vaak geschonken in verband met speciale gelegenheden. Door het vakmanschap en precisie werden ze beschouwd als kunstwerken en de meeste kimono’s zijn dan ook uniek. In vele gegoede Japanse families prijken ze als ingelijste schilderijen aan de muur. De gelegenheden om ze te dragen varieerden van bruiloften, thee-ceremonies, formele bijeenkomsten en belangrijke vieringen hoewel er nog steeds een oudere generatie is in Japan die de kimono draagt voor dagelijks gebruik. Ze werden dichtgehouden met een Obi (band van stof). Omdat deze kunststukken slechts waren weggelegd voor de rijken kwamen er na 1960 Yukata's, confectie exemplaren van betaalbare stoffen, voor de kleinere beurs. Overigens zijn de origineel vintage kimono's van Rachel Evans al verkrijgbaar vanaf honderd euro. Deze uitzonderlijke collectie is nog van vóór 1960.

Labour of love
.

Elke enkellange kimono is gemaakt van zware zijde met een extra voering waardoor ze mooi langs het lichaam hangen. Deze originele oudere exemplaren werden met de hand genaaid. Om ze te wassen werden de panden losgetornd om ze individueel te reinigen en later weer handmatig in elkaar genaaid. Aan de binnenkant van de kimono's is af te lezen dat zij tot deze periode behoren. De Haori's (korte kimono) hebben dezelfde kwaliteit en vakmanschap waaronder de toepassing van het Shibori patroon en een tie-dye techniek waarbij rijstkorrels in de stof worden genaaid waardoor na het verfbad en het verwijderen van de rijst een complex patroon zichtbaar wordt. Deze tijdrovende methode maakt de stoffen heel speciaal en kostbaar.

Tekst loopt door onder de foto.

Verhalen vertellers
.

Voor het kiezen van de juiste kimono zijn er wel tweehonderd regels. Zo moeten de kleuren passen bij de gelegenheid en leeftijd van de drager, spelen de seizoenen een rol en de lengte van de mouwen die de sociale status verraden. Aan de stoffen, afbeeldingen en kleuren is veel af te lezen. In de ingetogen cultuur van Japan was het niet gepast om verbaal of recht voor z'n raap iemand te benaderen. De kimono's dienden om subtiel een sociale boodschap door te geven. Zo is een leeftijd redelijk in te schatten door de kleuren. Ingetogen kleuren zijn voor de oudere dames, felle kleuren en patronen voor de jongeren. Niet alleen de lengte van de mouwen geeft aan of de dame getrouwd of vrij is, ook de binnenkant van de mouw heeft een functie. Door tijdens het lopen subtiel met de mouwen te zwaaien werd het rood op afstand goed zichtbaar en werd de boodschap ‘Ik ben nog vrij, kom me maar halen’, op subtiele wijze doorgegeven. Patronen als bamboe of kersenbloesem kondigen respectievelijk de winter en de lente aan maar beiden staan symbool voor succes en geluk. Een ander symbool voor de komst van de lente is het zeer geliefde Uguisu vogeltje. De spar is voor de zomer en brengt eveneens geluk. De chrysant vertegenwoordigt de herfst en brengt koninklijke schoonheid en verjonging. Als een seizoen is afgelopen wordt de betreffende kimono gereinigd en opgeborgen tot het volgend jaar.

Tekst loopt door onder de foto.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Symbolische betekenis
.

Het dragen van een draken kimono is slechts weggelegd voor koningen of andere hooggeplaatsten. De draak is het symbool van groot fortuin, weert het kwaad en brengt welvaart. De betekenis van de pioenroos, de koning der bloemen, is al even verheven. Deze brengt rijkdom, welvaart, geluk, eer en mannelijke moed. Een ander koningssymbool is, zoals in vele andere landen, de adelaar. Als koning der vogels brengt de adelaar macht en triomf.


Tekst loopt door onder foto.

Winter, wijsheid en rouw.


De zwarte kimono's hebben hun eigen verhalen en betekenissen. Zwart staat in Japan voor winter en wijsheid maar ook somberheid en verdriet. Heel kort na een overlijden draagt de rouwende een totaal zwarte kimono met de linker flap over de rechter. Accessoires zijn eveneens zwart. Slechts de overledene draagt de rechter flap over de linker. Hoe zwarter de outfit, hoe dichter de persoon bij de overledene staat. Wanneer de eerste fase van de rouw voorbij is wordt er geleidelijk meer kleur toegevoegd aan de outfit.
Toch hebben niet alle zwarte ceremoniële kimono's een sombere betekenis. Er wordt ook status aan ontleend. De zwarte kimono met het familie wapen wordt gedragen door de moeder van de bruid tijdens haar dochters bruiloft. Ook de bruidegom draag zwart. De bruid zelf draagt wit of fel rood. Haar kimono is met extra lagen stof verzwaard zodat de lange sleep bij het lopen niet beschadigd.

De kimono als Boho-Chic
.

Vanaf 2014 kwam de kimono definitief in het mondiale modebeeld. Een mix van het oude Japan en moderne Westen. Tijdens de 2015 Fashion Week kwam Gucci met een lang model waar hermelijn in was verwerkt. Alexander McQueen presenteerde Geisha's met militaire invloed. Al snel sijpelde deze stijl door naar de confectie. Winkels als H&M, Mango, Didi en Victoria’s Secrets adopteerden de stijl en lanceerden casual, makkelijk te dragen bonte jasjes, duidelijk geïnspireerd op de kimono. Ze noemden het Boho-chic. 
De kimono heeft een zekere glamour door het volume, de stoffen en kleuren. Voor s'avonds, relaxend op de bank met een glas wijn, een stapavondje over een jeans vtot over een cocktail jurk bij een chic diner. Dit veelzijdige kledingstuk heeft zijn plaats veroverd in de mode geschiedenis.


«   »