Ilka vintage & second hand.

Tweedehands is allereerst duurzaam.

Den Haag Den Haag, de weduwe van Indië ben jij,” zingt het door mijn hoofd met de stem van Wieteke Dort wanneer we de hoofd- en dé jaren ’70 beatstad van Nederland binnenrijden. We hebben een afspraak met Ilka Tarenskeen, de eigenaresse van de naar haar genoemde winkel en hoe kan het ook anders met Indische roots maar geboren en getogen in Den Haag.

Een hartelijke warme persoonlijkheid die houdt van gezelligheid van mensen om haar heen. Het ligt dan ook voor de hand om een winkel te beginnen waar werkelijk iedereen iets kan vinden naar zijn of haar gading. “Of het nu de diplomatenvrouw is, de vrouwelijke postbode, een student of iemand die helemaal gek is van merken, kunstenaars, de chique Haagse dames uit de Tweede Kamer, ze zijn hier allemaal al eens geweest,” lacht Ilka. Vijf jaar geleden ruilde ze haar kleine winkeltje in voor een groter pand aan de Sumatrastraat te Den Haag waar eerlijk is eerlijk zo zegt ze, ze heel veel meer aanloop heeft. Maar waarom een winkel in second hand met een aanzienlijk deel aan vintage (merk) artikelen.

Rating: 5 sterren
1 stem

 

 

 

Een mix van stijlen om te combineren.

“Tweedehands is allereerst duurzaam,” laat ze desgevraagd weten. “Verder heeft het een spannend element omdat je het geluk kunt hebben iets heel bijzonders tegen te komen. Je kunt je creativiteit laten spreken door bijvoorbeeld een vintage stuk te combineren met kleding uit je eigen kast. Vooral die mix van stijlen maakt dat je uniek kunt presenteren. Daar komt nog bij dat design in dit geval een stuk goedkoper is.” Dat dit klopt, zie ik wanneer ik de winkel door struin en op een Dolce & Gabbana mantelpakje stuit voor iets net boven de honderd euro. Hallo, met de juiste maat heb je dan toch wel iets bijzonders. “Ik heb dan ook een vaste klantenkring die hier regelmatig binnenloopt op zoek naar iets moois,” beaamt Ika. “Design komt meestal in een kleinere maat dus je moet geluk hebben.”

Alle kleding die hier komt te hangen wordt zorgvuldig gecontroleerd.

Zelf kocht ze, in navolging van haar moeder, altijd al tweedehands kleding en droomde ze er toen al van om een eigen winkeltje te beginnen. “Af en toe had ik een baantje in een kledingzaak en vond toen al dat het ook anders zou kunnen. De inrichting bijvoorbeeld maar ook de manier waarop je iets aanbiedt.” Ilka’s Vintage & Second Hand is een inbreng winkel. Dit betekent dat men kleding mag aanbieden in overleg en mocht dit na een bepaalde tijd niet verkocht zijn dan kan deze weer opgehaald worden of wordt het geschonken aan een goed doel. “Dat bedoel ik nu met duurzaam, dat een kledingstuk een tweede leven kan hebben en iemand anders er ook plezier van kan hebben. Let wel, alle kleding die hier komt te hangen wordt zorgvuldig gecontroleerd. Het moet schoon en gestreken zijn, geen gaatjes, pluisjes, vlekjes vertonen, de schoenen en laarzen moeten voorzien zijn van goede hakken, kortom het moet kwaliteit vertegenwoordigen.” Bij Ilka’s Vintage & Second hand vind je dameskleding in de maten 36 t/m 44.


«   »