Tante Betsy design.

Tante Betsy is een Hollands merk uit Arnhem dat hard aan de weg timmert met onder andere jurkjes in verfrissende combinaties. Aantrekkelijk en uniek en o zo gemakkelijk te combineren met allerlei accessoires. Een ontmoeting met het gezicht en oprichtster van dit kledingmerk, Alisa Sprikkelman. 

Elk jaar komt ‘Tante Betsy’ met diverse collecties waarbij de richtlijn niet persé standaard de vier seizoenen zijn maar er wordt ook hard gewerkt om tussendoor kleding op de markt te brengen die uniek is. “Het gebeurt dan ook dat wanneer bijvoorbeeld een bepaald model jurk is uitver- kocht, deze terug komt in een iets andere uitvoering. Dit kan zijn met een klein detail verschil zoals bijvoorbeeld het gebruik van een ander motief kant,” legt de ontwerp- ster en bedenker van ‘Tante Betsy’ uit. “Het maakt dat de kleding erg gewild is vanwege het originele karakter.” 

Tekst loopt door onder de foto's.

Een waanzinnige opleiding. 

Zelf groeide ze op in de jaren ’70, de tijd van de terlenka broeken met wijde pijpen. “Aanvankelijk wilde ik kunst- schilder worden maar het werd dan toch de Modevak- school. Niet alleen vanwege het advies van docenten maar ik werd als door een geheimzinnige kracht die kant opgedreven. En dan te bedenken dat ik niets had met patroontekenen. Het is desondanks een waanzinnige opleiding, zeker gezien de vele succesvolle Nederlandse ontwerpers die deze opleiding voortbracht.” Niettemin kon Alisa haar draai toch niet goed vinden en ze besloot een aanvullende opleiding te gaan doen in een geheel andere richting. “Ik volgde een sociale opleiding en ging werken met moeilijk opvoedbare jongeren totdat ik zwanger raakte. Door de jaren heen kreeg ik het gevoel dat ik toch weer wat moest gaan ondernemen buiten het moeder en huisvrouw zijn. Temeer daar een goede vriend plotseling overleed en het tot me doordrong dat het zo afgelopen kon zijn.” 

Tekst loopt door onder de foto's.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Heerlijk kleurrijk personage’s. 

En zo haakte ze terug op haar creativiteit. Ze begon met het opzetten van een winkel met uiteraard eigen ontwerpen. “Het viel me op dat er weinig kleurige kleding te verkrijgen was voor vrouwen. Nu houd ik van combineren én van kleuren.” In 2006 begonnen haar creaties gestalte te krijgen en zette Alisa haar eigen merk op: ‘Tante Betsy’ geheel naar haar eigen ideeën. “Het is geboren uit een rebels element in mijn karakter,” lacht ze. “Denk aan Pipi Langkous, een heerlijk kleurrijk personage daar kon ik mij wel mee associëren.” 

Van folklore tot en met retro. 

Haar inspiratie haalt ze uit onverwachte zaken, uit iets wat ogenschijnlijk onverwacht opduikt. “Een snoepwik- keltje bijvoorbeeld kan al aanleiding zijn. Zo had ik een periode met een ‘tic’ voor zwart gecombineerd met roze.” Onmiddellijk maakt de gedachte aan een grote zak Engelse drop zich van me meester en ik vraag me af hoe zo’n ontwerp proces ontstaat in het hoofd van een ontwerper. 

Tekst loopt door onder de foto's.

Verschillende prints en kleuren. 

“Meestal begin ik al heel vroeg ’s morgen rond vijf uur,” beantwoordt ze mijn vraag. ”Dan kan ik in alle stilte zonder afleiding beginnen en alle indrukken die ik gaandeweg heb opgedaan, verwerken in de basis van een nieuwe collectie. Nee, van een zogenaamd gebrek aan ideeën heb ik gelukkig geen last. Ik ontwerp niet alleen modellen maar ook de prints van de kleding. Ik houd van contrast maar ontwerp evenzo goed met effen materialen die ik combineer met bijvoorbeeld aparte knoopjes en/of kraagjes of een mooi accent zoals een leuk borduursel. Mijn doel is dat je met ‘Tante Betsy’ beschikt over een garderobe die bestaat uit verschillende prints en kleuren ontstaan uit combinaties van folklore tot en met retro. Lief maar ook stoer, vrouwelijk en beschikbaar voor vrouwen in alle soorten en maten van XS tot en met XXl.” 

Tekst loopt door onder de foto.

Het merk staat voor Hollands. 

Tante Betsy werkt met hoogstaande kwaliteitsstoffen veelal bestaand uit jersey, een stof wat comfortabel draagt. Jurken maar ook rokjes die te combineren zijn met bijpassende shirts en/of vestjes. Het merk staat voor Hollands en daarop is de maatvoering aangepast. Dit betekent dat de kleding iets groter valt dan de conventi- onele maat. Ben je voor Nederlandse begrippen ‘petit’, niet getreurd dan neem je een maatje kleiner. Verder 

is de kleding erg mooi te combineren met gekleurde panties en sandalen en voor minder alledaagse aangelegenheden maak je met kousen en high heels de blits. ‘Tante Betsy’ is een jong merk van Nederlandse bodem waar we met recht trots op mogen zijn. 


«   »