Vintage koken met Sandra IJsbrandy.

Interview met Sandra IJsbrandy 5 jaar geleden. Nu werkt ze o.a. voor omroep MAX. (door Klaas CL Stulen.)

Vintage Cooking Heerlijke geuren komen ons tegemoet vanaf het AGA fornuis van enorme afmetingen die de woonkeuken domineert van tv kok Sandra Ysbrandy. Het gevaarte staat dag en nacht aan en verspreidt een aangename warmte. Maar stralende middelpunt is echter de blonde Sandra zelf die bij het RTL4 programma ‘Life4You’ wekelijks haar drie minutes of fame beleeft. Met het item Vintage Cooking met zelfbedachte recepten is ze hiermee inmiddels een vast onderdeel geworden van dit immens populaire programma. “Ik kan me nog goed heugen dat ik onderweg naar een klus een telefoontje kreeg of ik een screen test wilde doen,” memoreert Sandra.

Tekst loopt door onder de foto's.

Life4you.

“De producer had mij al eens gezien bij het programma ‘Het Familiediner’ met Bart van Leeuwen en hij vond dat ik maar eens wat meer moest laten zien. Rudolph van Veen, de markante kok van Life4You ging wat anders doen, dus er moest een opvolger komen. Ik vond het doodeng maar een enorme uitdaging want in drie minuten moet je een volledig gerecht presenteren vanaf het begin tot het eind. Een onmogelijke opgave natuurlijk. Ik heb iedereen het huis uit gejaagd en ben gaan oefenen. Op de dag zelf kwam ik, goed voorbereid als ik was, met grote bakken half fabrikaten aanzetten in de studio.”

“Maar toen ik zag welke beroemde kok zich eveneens onder de gegadigden bevond, dacht ik ‘ik kan wel inpakken’.” Het pakte echter heel anders uit en Sandra moest tijdens het koken in die drie minuten ook nog eens een spervuur aan vragen beantwoorden. “Uiteindelijk werd ik gekozen als de nieuwe tv kok. Achteraf begrijp ik waarom men mij niet rustig liet koken,” lacht ze, “ik weet niet of je het programma kent maar Carlo (Boszhard) rent constant om je heen en vraagt van alles. Stiekem hoopt hij natuurlijk dat het mis gaat, ha ha.

Kasten vol met vooral retro-fashion kleding.

Ik begin ’s morgens op tijd in de studio want het is een live programma en dit vraagt heel veel voorbereiding. ”Het was even wennen voor haar om als BN-er door het leven te gaan. “Maar geenszins vervelend,” verzekert ze ons. “Doorgaans krijg ik hele leuke reacties. ‘Ik heb je recept uitgeprobeerd hoor Sandra’ hoor ik dan, ‘het was heel lekker’!” Ik hou van handwerk.

Ik gebruik heel weinig apparaten.

We zitten in de gezellige woonkeuken die, afgezien van het professionele fornuis, geen noemenswaardige kookapparatuur laat zien. Is dat niet raar voor een professionele kok? “Nee hoor,” aldus Sandra, “ik gebruik maar heel weinig apparaten. Zo snij ik zelf heel veel, ik hou van handwerk van ‘het echte down to earth’ koken.” Tegenover ons zit een mooie frisse blonde vrouw met een stralende huid en zekere gebaren, die veel lacht en ontspannen en gebruind oogt na een korte vakantie in Griekenland. “We hebben daar eilandjes bezocht die minder toeristisch zijn waardoor je al heel snel in contact komt met de lokale bevolking. Zo zag ik een heel oud mannetje die als taak had het barbecueën van het vlees, hetgeen hij zeer serieus nam terwijl de rest van de familie zorgde voor de groenten, fruit en het drinken.” Ze kan het niet laten, ook tijdens de vakantie verdiept Sandra zich in de eetcultuur. “Koken en eten daar draait het allemaal om bij mij,” verklaart ze.

Tekst loopt door onder de foto.

Thuis hou ik van eenvoudig eten.

Als bij toverslag presenteert ze ons een appeldessert zo uit de oven. Uiteraard moet er geproefd worden en superlatieven schieten te kort. Je zou maar zo’n kok thuis hebben. Alsof ze onze gedachten kan raden, vertelt Sandra dat bij haar thuis doorgaans eenvoudig wordt gegeten. ‘Een ouderwetse gehaktbal gaat er altijd in,” lacht ze.

Carrière switch.

Sandra die tot 2008 veertien jaar bij de bank had gewerkt, koos uiteindelijk voor haar grote liefde, het koken. “Op een zekere dag toen ik zoals gewoonlijk weer achter de laptop zat in een benauwde omgeving waar de ramen ook nog eens niet open konden en met een bak koffie die niet smaakte vroeg ik me af: ‘wat doe ik hier’. Altijd al bezig met eten nam ze de beslissing om iets te doen wat haar hart haar ingaf. Ze zegde haar baan op en volgde een koksopleiding. “Mijn man zei tegen me waarom probeer je het nu niet als zelfstandige en daarop ben ik maar in het diepe gesprongen.”

Kookstijl.

Ze begon als cateraar en daarna kwam haar carrière echt in een stroomversnelling. We vatten het plan op om een huis te kopen het liefst vlak bij Amsterdam en inmiddels hebben we een erg mooie plek gevonden hier in ‘s Graveland. Ik weet nog dat tijdens de verbouwingsplannen heel veel geschrapt moest worden op ons verlanglijstje louter en alleen omdat ik een keuken wilde met dit prachtige en zeer praktische Aga fornuis.

Opgegroeid in een Bourgondische familie.

Eigenlijk is mijn kookstijl tot stand gekomen doordat er tijdens mijn koksopleiding vooral de aandacht gevestigd werd op het moderne koken met stikstof en zo, heel experimenteel en dat was in die periode ook heel erg in. Ik heb eraan meegedaan maar mijn hart lag toch totaal ergens anders, ik ben immers opgegroeid in een Bourgondische familie. Eten gaat in mijn ogen vooral om de saamhorigheid die tijdens de maaltijd met het gezin of familie tot stand komt. Het verhaal, de tradities en de herinneringen die bepaalde smaken oproepen maakt dat je geniet van het eten.”

Tekst loopt door onder de foto.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Beleving.

Ondertussen ontwikkelende ze haar eigen stijl: de zintuigelijke waarneming gemixt met nostalgische emoties van verhalen en tradities. “Koken en eten is voor mij synoniem aan gezelligheid,” verzekert Sandra ons. “Het is het belangrijkste moment van de dag, het verbindt het gezin, familie en vrienden. Wat mij vooral opviel tijdens mijn baan op de bank was dat niemand aandacht schonk aan wat en hoe die at. Iedereen zat met een mobieltje of laptop naast zijn etensbord. Een kwalijke zaak vond ik.” Haar visie op voedsel heeft dan ook alles te maken met beleving. Je gooit bewust of onbewust al je zintuigen in de strijd om te beoordelen of je iets lekker vindt. Proeven is wat je ziet op je bord, wat je voelt in de mond en niet te vergeten de geur. Daar komen herinneringen bij die ook weer de beleving van het eten beïnvloeden.

Dé bekroning van de dag.

Sandra bedacht dat het eten allemaal anders en met veel meer passie zou kunnen tijdens maaltijden in kantine, evenementen, zakelijke besprekingen of vergaderingen en richtte hiertoe het bedrijf ‘The Cooking Resolution’ op. Als onderdeel hiervan geeft ze regelmatig workshops tijdens team building dagen van diverse bedrijven. “Eten werkt heel verbindend,” aldus Sandra “en is zo leuk om te doen want je ziet mensen uit hun schulp kruipen en wanneer er dan als eindresultaat heerlijk wordt gegeten met elkaar dan is dat dé bekroning van de dag.”

Lekker eten hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Lekker eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. En zo bedacht ze het concept van Vintage Cooking, iets wat ze uitdraagt tijdens het tv programma Life4You waarvoor ze speciaal gekleed gaat in prachtige retro jurken van de bekende onlineshop Topvintage. Koken gekleed in fifties stijl. “Iedereen heeft wel een bepaalde herinnering aan eten. Ik stel mensen vaak de vraag welke maaltijd is jou bijgebleven als bijzondere gebeurtenis. Dit resulteert in recepten uit moeders en grootmoeders keuken. Verjaardagen, kerstdagen, vakantie of een gezellig samen zijn met vrienden. Van die gebeurtenissen waarbij het gezamenlijk eten en/of koken bepalend zijn. En ik spreek dan over hele gewone gerechten simpel maar smaakvol. Om lekker te eten hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Eerlijke producten met liefde gemaakt en geserveerd, iets mooiers en lekkerders kun je niet bedenken.”


«   »