Alternatief voor de verbannen gloeilamp.

 

 

Op het gebied van licht is veel te doen (innovatie en ontwikkeling) sinds de ouderwetse gloeilamp in 2012 werd verboden. Deze inmiddels verboden lamp met de ultieme jaren ’20 uitstraling is echter hipper en populairder dan ook. Nog steeds populair blijft het een feit dat het energievreters zijn en een doorn in het oog van milieu organisaties en bewuste consumenten. Maar wie wil nu de foeilelijke led verlichting waarbij iedereen er uit ziet alsof die de griep onder de leden heeft.

Tekst loopt door na de foto.

 

 

Gelukkig is er een inmiddels een prachtig alternatief op de markt verschenen: de NDF Caret kooldraadlamp.

Nieuwsgierig geworden naar dit lichtend voorbeeld reizen we af naar Roosendaal om een bezoek te brengen aan NDF Special Light Products. Hier worden de Caret Globe 115 en de Caret Squirrel Cage ontwikkeld en geproduceerd voor de niche markt. Twee ‘oogverblindende’ lampen voorzien van een bijzonder vormgegeven spiraal. We worden bijgepraat door de Anka de Jong - evenals de oprichters van het bedrijf voorheen werkzaam bij Philips Roosendaal - en nu verant- woordelijk voor de marketing en sales bij NDF Roosendaal.

Tekst loopt door na de foto.

“Alle technologie zit onder in de voet van de lamp, ” legt Anka uit met passie naar de twee lampen wijzend die ter illustratie voor ons staan. “De lampen kunnen makkelijk ge- dimd worden en zijn door de vormgeving en het warme licht toepasbaar in een klassieke maar ook moderne omgeving. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel afname is doorarchitecten. We hebben dan ook al een paar grote projecten mogen voorzien van de Caret lamp.”

Ook voor de consument een prachtig alternatief.

De lamp kent aanzienlijke productiekosten maar heeft daarentegen een opbrengst van wel 25.000 branduren. Met een energie label in de categorie A en een gebruik van slechts 7,7 Watt/350 Lumen erg vriendelijk voor de energiemeter en dus de portemonnee. “Afgezien dat de lamp inmiddels wordt gebruikt in de zakelijke markt is het ook voor de consument een prachtig alternatief. Je betaalt iets meer voor de aanschaf maar dan heb je ook wat. Veelal zal de consument geneigd zijn om voor de goedkopere alternatief te kiezen maar uiteindelijk is ‘goedkoop nog altijd duurkoop’. Reken maar eens uit hoe vaak je een lamp moet verwisselen dan schrik je vaak van de uitkomst.”

Tekst loopt door onder de foto.

Ondanks het verbod op de ouderwetse gloeilamp is er altijd nog veel vraag naar. De consument waardeert het design en het kille licht dat wordt afgegeven door alternatieven zoals de spaarlamp en led verlichting is voor de meesten een gruwel. Dit jaar zal echter het verbod op de energie vretende gloeilamp nog verder aangescherpt worden. Met de Caret kooldraadlamp met een vermogen van slechts 7,7 Watt en een lichtkleur van 2300K - te vergelijken met de lichtkleur van een kaars - haalt men een passend alternatief in huis die ook nog eens voldoet aan alle eisen namelijk een lamp die warmte, licht en gezelligheid verspreidt!

 


«   »