Neef Louis design.

Vintage juweeltjes.

Via zijn neef die contacten had in de wereld ontstond de vraag naar rekwisieten. ‘Nou dan moet je bij mijn neef Louis zijn’ was de gevleugelde uitspraak van deze bloedverwant en zo is het er een beetje in gebleven, aldus Louis Vlaarkamp van Neef Louis Design te Amsterdam.

Veel hebben we gezien tijdens onze bezoekjes altijd op jacht naar vintage verrassingen, maar Neef Louis Design spant de kroon. Onze mond valt open bij binnenkomst, we zijn in het vintage paradijs aangekomen.Ruim twintig jaar geleden werd Neef Louis Design vrijwel vanuit het niets opgebouwd door deze voormalige fotograaf oorspronkelijk afkomstig uit het strandplaatsje Monster. “Tja fotograferen, dat is een andere passie van me maar dat je er van kunt leven, nee,” legt Louis uit na het handenschudden waarop we in deze koude februari maand ons rond de fors bemeten loeiende kachel scharen voor het interview. Wat wil je in een enorme loods met een opslag- en toonruimte van 2500 m2.

De aimabele Louis is een vlotte verteller en hij lijkt, wan- neer hij zijn verhaal doet, nog altijd lichtelijk verbaasd hoe het allemaal toch zo is gekomen. “Oude spullen heb ik altijd mooi gevonden en op een gegeven moment ben ik die gaan verzamelen. Daar kwam vanzelf het repareren en restaureren bij. Man, het materiaal lag echt op straat!” Hij ontmoette zijn vrouw die met haar passie voor de jaren ’60 de boel nog eens extra aanzwengelde. “Tja, ze kwam steeds terug voor een stoel wat ik mijn toenmalige winkeltje had staan en van het een kwam het ander,” lacht hij. “Maar ze gaf me goede tips. “Louis,” zei ze dan, “je moet de goede dingen kopen, iets van waarde.” Gei╠łnspireerd ging hij op zoek naar mooie dingen die in die tijd voor een zacht prijsje verwisselden van eigenaar.

Een gevarieerder aanbod.

Al snel groeide hij uit het schattige winkeltje en toen hij een mooie loods kon huren midden in Amsterdam tussen de woonboten, sloeg hij onmiddellijk toe. “Dit was echt een omgeving naar mijn hart.” Ondertussen stapte hij over naar een gevarieerder aanbod. Lag zijn focus eerst nog op vintage lampen, intussen begon hij steeds meer spullen in te kopen en liet deze opslaan in grote kassen in Amsterdam Noord. “Er was geen houden meer aan,” aldus Louis. “En toen ik het aanbod kreeg om deze gigantische loods over te nemen, viel alles eigenlijk samen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Boven: eigenaar Louis Vlaarkamp.

Het huren van bepaalde stukken is mogelijk.

Wat Louis in twintig jaar heeft opgebouwd is een enorm aanbod waarvan we tijdens onze rondleiding van de ene verbazing in de andere vallen. Werkelijk fantastisch mooie spullen die indien nodig met liefde worden gerestaureerd. Je kunt het niet bedenken of het ligt of staat wel ergens. Loc- kers, tafels, stoelen, banken, lampen, bureau’s, werkbanken maar er is ook een stoffeerderij aanwezig. Hier zitten drie dames in een heerlijke warm gestookte ruimte - de handjes moeten wel warm blijven voor het naaiwerk - stoelen en banken te voorzien van een nieuw jasje. Neef Louis Design wordt regelmatig ingeschakeld voor het inrichten van hotels en restaurants of levert bijzondere (decor)stukken voor de televisie. “Ja het huren van bepaalde stukken is mogelijk, ook voor fotosessies bijvoorbeeld,” legt Louis uit. “Maar er zijn bepaalde stukken die ik liever niet kwijt wil. Vaak heeft dat ook te maken met het verhaal wat er achter steekt. Dat krijg je als je iets doet met passie. Je kunt dit ook alleen maar doen als je er helemaal achter staat.”

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Schaarsheid maakt de uitdaging alleen maar groter.

“Omdat je dit al zo lang doet, zie je de ontwikkelingen op
de markt en van je publiek. Tegenwoordig zijn de klanten
selectiever en het aanbod wordt nu toch wel schaarser. Maar dat mag de pret niet drukken, het maakt de uitdaging alleen maar groter.” Wie bij Neef Louis Design binnenstapt, wordt binnengehaald als een verloren vriend. Gastvrij, kof e met iets lekkers staat altijd klaar, en de bezoeker wordt tijdens het bewonderen van het verzamelde en geselecteerde aanbod als het ware ondergedompeld in die goeie oude tijd. Voor velen een feest der herkenning voor de latere generatie een aaneen- schakeling van prachtige stukken. Industrieel en vintage met een hoog ‘wow’ factor! Mocht je van plan zijn je huis c.q. bedrijf (opnieuw) in te richten dan raden we je met klem aan eerst een bezoek te brengen aan dit prachtige bedrijf. Je zult er geen spijt van hebben.

 


«   »