Vivre Interieur Authentique.

 

 

‘Zoekt en gij zult vinden’ geldt in meerdere opzichten voor de trotse en toegewijde eigenaar van retro en vintage meubel speciaalzaak Vivre Interieur Authentique te Nijmegen. In ons gesprek wordt duidelijk dat Ebert Roest een zoekende ziel is. Hij omschrijft zich zelf als een romanticus die om een of andere reden een connectie heeft met het verleden. Hier vloeit uit voort zijn enorme liefde voor spullen op leeftijd die hun eigen geschiedenis vertellen. 

 

 

“Voor mij moet iets een bepaalde leeftijd hebben,” beaamt Ebert. “Er moet sprake zijn van duidelijke gebruikssporen en het moet comfortabel zijn, een functie hebben.” Nog niet zo lang terug uit België - nog steeds een schatkamer aan prachtige oude spullen aldus Ebert - vertelt hij over een tip die hij binnen kreeg.

 

“Via via hoorde ik van een uit de jaren ’30 stammende kapsalon in België, je kunt je het wellicht voorstellen. Alles nog in authentieke staat met onder andere een wandmeubel met marmer, zo mooi!” Regelmatig reist hij naar België, Frankrijk en Engeland altijd op zoek naar spullen met karakter. Het loopt als een rode draad door zijn leven en startte reeds op jonge leeftijd. “Als jonge kerel struinde ik de rommelmarkten af altijd op zoek. Ik kocht dan wel eens wat in en restaureerde dit. Vervolgens sloeg ik het op in mijn schuur en dat was het eigenlijk wel. Maar die zoektocht hè, dat is net een verslaving.” Ebert Roest, een man met een hang naar ambacht, is van oorsprong banketbakker. In eerste instantie kan ik dit niet rijmen maar hoe langer ik er over nadenk, hoe minder vreemd ik het vind. Voor Ebert was dit echter op een gegeven moment genoeg en daar hij toch al een flinke verzameling had opgebouwd dat mooi stond te zijn in de schuur, besloot hij de stoute schoenen aan te trekken. Het idee om een winkel te starten in Nijmegen kreeg vaste vorm en Vivre Interieur was een feit. “Dat was een spannende start,” memoreert hij. “De eerste dag was meteen een succes en ik dacht ‘als dat zo gaat dan mag ik niet klagen’.”

Tekst loopt door onder de foto.

 

 

Echter, iedere ondernemer weet dat het, met name in het begin, buffelen is. Zo ook voor Ebert die echter dolgelukkig was met zijn nieuwe staat van dienst: eigenaar van een zaak met prachtige industriële vintage spullen. Voor al dit fraais moest in de toekomst, daar het succes bleef voortduren, wel een ruimer onderkomen worden gevonden. “Ook hier startte ik een zoektocht naar,” lacht Ebert, “alhoewel niet zo intensief als de rest. Maar wat denk je, staat er op een gegeven moment op internet een prachtig pand dat perfect aansluit op mijn aanbod. En het bleek ook nog eens niet ver van Nijmegen. Daar ben ik uiteraard meteen bovenop gesprongen.” Vivre Interieur huist thans in een pand uit 1942 dat in een ver verleden fungeerde als fruitopslag voor de veiling.

Tekst loopt door onder de foto.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

De tafels worden op maat gemaakt van massief hout.

Hier werd een werkplaats gerealiseerd ‘waar ik als ik niet reis, altijd te vinden ben’, aldus Ebert, alsmede een ruim bemeten showroom en een opslagruimte voor de vele ingekochte vintage schatten. “Alle industriële tafels komen uit onze eigen werkplaats,” verduidelijkt Ebert. “Daardoor krijgt een dergelijk meubel een geheel eigen uitstraling dat uitstekend te combineren is met ons overige aanbod. De tafels worden op maat gemaakt van massief hout al dan niet met ijzeren randen en met gietijzeren machine onderstellen in verschillende vormen en kleuren. (red. - er staat een inspirerend filmpje over de werkplaats op de website). Het hout dat bij ons wordt bewerkt is voor mij ook niet zomaar hout. Het heeft een geschiedenis en als je het ruikt en aanraakt zie je bijna de mensen die hiermee geleefd hebben,” aldus de romanticus die zich zelf eveneens ziet als een conservator van het oude ten faveure van het nieuwe.

Voor alles waarmee Ebert in aanraking komt en waarvan hij meteen de mogelijkheden ziet, geldt alvorens tot aankoop over te gaan de bepalende ‘wow factor’. “Mijn bek moet open vallen. Ik koop op karakter. Dit betekent dat als ik iets heel graag wil hebben, ik er soms ook wel wat meer voor moet betalen maar het zij zo.” Vivre Interieur Authentique heeft een gevarieerd en uiterst geselecteerd aanbod bestaande uit onder andere de merken Jielde (mooie lampen!), Tolix en Chaises Nicolle. De stijl kan worden omschreven als brocante, industrieel, loft, retro en vintage. “We verkopen veel aan particulieren maar ook aan bedrijven zoals restaurants en voorzien menig winkel van een fraaie inrichting. Mijn zoektocht is echter nog lang niet ten einde. Het liefst zou ik in de toekomst alleen maar willen reizen voor het vinden van karaktervolle en stoere spullen en dan ook ook buiten Europa,  bijvoorbeeld Zuid Amerika. Ja!, daar zou ik gerust de rest van mijn leven mee kunnen vullen.”

Tekst loopt door onder de foto.


«   »