De snuisterij.

Lydia Visser met dochter.

 

 

In het liefelijke en rustige dorpje Odoorn in de provincie Drenthe in een oeroude boerderij uit 1902 bevindt zich een bonte verzameling aan vintage en brocante spullen. Verzameld door Lydia Visser en haar man Gertjan op hun vele en uitgebreide strooptochten.

 

 

“Toen onze kinderen nog klein waren, vonden ze onze strooptochten maar heel vervelend. Wanneer we met vakantie waren, zagen mijn man en ik altijd wel iets van onze gading. Gevolg was dat we regelmatig met stoelen en tafels liepen te slepen, dit tot ergernis van onze kinderen. Want waarom konden we niet eens een keer ‘normaal’ doen zoals andere gezinnen.” Lydia en haar man Gertjan moeten allebei luidop lachen bij de herinnering.

We zitten in de ruim bemeten keuken van het monumentale pand dat is ingericht met fraaie brocante spullen. De keuken oerdegelijk uitgevoerd in vintage stijl is verrassend gecombineerd met een koelkast van het merk Smeg. Boven de enorme ronde tafel hangt een retro lamp en in de hoek staat een fraai beschilderde staande Mora klok uit Zweden. Om voor De Snuisterij, en eigenlijk ook een beetje voor henzelf, de mooiste spulletjes binnen te halen, reizen Lydia en haar man Gert Jan eens per vier weken af naar het buitenland. “Polen, Tsjechië, Zweden dat zijn landen waar je regelmatig nog tegen iets aan loopt wat de moeite waard is,” verduidelijkt Lydia de keuze voor De Snuisterij. “Daarbij is ons uitgangspunt ‘we zien wel wat op ons pad komt’. We kijken niet zozeer naar een bepaald merk of design maar wel naar wat ons aanspreekt.”

Tekst loopt door onder de foto.

Ruimte tekort.

In de zeventien jaar dat de familie Visser in Odoorn kwam te wonen en De Snuisterij startten, hebben ze een aanzienlijk netwerk opgebouwd. “In het begin maakte ik me zorgen over hoe ik deze immense ruimte zou moeten vullen. We kregen het amper vol maar tegenwoordig komen we, ondanks een oppervlakte van 250 m2, ruimte te kort. Daarbij is de voorraad opgeschoven van aardige hebbedingetjes naar een completer aanbod. Fraaie gerestaureerde kasten, industriële lampen, ruime tafels afgewisseld met brocante decoratie spulletjes om het geheel mooi aan te kleden. Juist in het Oostblok waar we regelmatig komen, vind je nog stoer meubilair. Daarbij is het altijd een verrassing wat je tegen kunt komen. Juist het reizen en de zoektocht vinden we geweldig om te doen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

 

Winkel vol vintage en brocante.

Het is een gewoonte die er al vroeg in zat met name bij Lydia. “Voordat we deze boerderij kochten, woonden we op een schip. Ook toen al kon ik het niet laten om spullen in te kopen. Vaak bleek het dan geeneens door de deur te kunnen.” Het was niet alleen de wens om ergens te wonen waar de kinderen op de fiets naar school konden en om een stukje land te bezitten, de boerderij stond als het ware - ‘ik viel voornamelijk voor het huis’, aldus Lydia - klaar om ingericht te worden tot een winkel vol vintage en brocante. “En je groeit er steeds meer in naar de jaren vorderen,” legt de gelukkige eigenaresse uit. “In het begin is het nog aftasten. Je hebt te maken met je persoonlijke smaak - ik hou zelf erg van deze stijl -, maar je moet je ook kunnen inleven in wat anderen willen en mooi vinden. Tevens moet je een balans zien te vinden in de in- en verkoop. “

 

 

Heel veel creatieve hoekjes.

De boerderij annex winkel herbergt talloze creatieve hoekjes die op het eerste oog op een bonte verzameling lijken maar door Lydia met verfijnde raffinement in fraaie combinatie van kleur en materiaal zijn samengesteld. Met de vele kamers en een sfeervolle bovenverdieping is het genotvol dwalen door de oude boerderij waarbij de houten vloer krakend beweegt onder je voeten. Dankzij de respectabele inhoud aan stoelen, tafels, kasten, brocante spiegels, kroonluchters, industriële lampen afgewisseld met heel veel hebbedingetjes bestaande uit fotolijstjes waaruit mensen uit een ver verleden je aankijken, diverse litho’s, fraai gedecoreerd servies en vintage kantwerk is De Snuisterij met recht een verborgen schat op het Drentse platteland.


«   »