Decennia design.

Met een goede verlichting creëer je sfeer.

Wat begon als liefhebberij op de zolderkamer groeide allengs uit tot een waar bedrijf: Decennia Design te Tilburg. Op zoek naar een geschikt pand werd gekozen voor een voormalige bakkerij en stap voor stap werd de ruimte uitgebreid. Inmiddels beschikt men over circa 2000m2 winkel, show- en opslagruimte, iets wat Angelique en Christiaan Benschop niet hadden durven dromen elf jaar geleden.

 

We stappen binnen op een regenachtige middag en het is als een déjà vu. Ik stap de woonkamer van mijn ouders binne, hoewel ik het nu in een heel ander licht zie als toen. Prachtige strakke stoeltjes, niervormige tafeltjes en veel schitterende lampen. Het is waar wat ze zeggen, de goede dingen ga je pas later waarderen. Is het daarom dat Vintage in Nederland booming en in België al langer een succesvolle woonstijl, aantrekkelijk is voor een grote groep mensen?

Volgens Christiaan Benschop, een verfent bezoeker van beurzen, rommelmarkten of waar maar een ‘ontdekking’ te halen valt, wel. “Het was voor mij altijd een jeugddroom geweest. Iets verkopen waar je zelf achter staat, wat je passie is. Dat je dit kun overdragen aan anderen is geweldig. Vaak voorzie ik mensen van advies over ruimte en combinatie uit eigen ervaring. Dit wordt met enthousiasme en dankbaarheid onthaald, dat kan ik je verzekeren. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk. Sommige mensen weten niet wat ze onder vintage moeten verstaan en kijken hun ogen uit als ze hier komen. Vaak laat ik ze iets kiezen wat ze mooi vinden waardoor je al snel inziet wat de smaak van iemand is. Daar kun je op voortborduren want je eigen smaak kan en mag je nooit opdringen. Kom je dan tot een bevredigend resultaat dan is de blijdschap groot aan beide kanten.”

Tekst loopt door onder foto.

Tweede winkel.

Angelique en Christiaan, die het eerste jaar van Decennia Design allebei hun baan nog aanhielden, wonen als het ware in hun winkel. Of is de winkel hun huis zou je kunnen zeggen. Met name de verlichting neemt een belangrijke plaats in het assortiment. “Met een goede verlichting creëer je sfeer. Zelf probeer ik het ook wel eens uit met als gevolg dat we regelmatig wisselen van lampen,” lacht Angelique. Waar Angelique zorgt voor de administratie en het reilen en zeilen van de zaak en de tweede winkel (retro kado’s) die onlangs in een prachtige monumentaal pandje midden in het centrum van Tilburg werd geopend, is Christiaan vooral de ‘doe’ mens. “Morgen vertrek ik naar New York en dat ga ik gewoonweg voor de lol een rommelmarkt bezoeken. Ik doe niets liever dan dit soort plekken bezoeken om te zien of er nog iets te halen valt, heerlijk.”

Decennia Design heeft in haar assortiment onder andere meubels zoals dressoirs, kasten en tafels met chroom en glas of van hout, (tubax) stoelen, fraai keramiek en glaswerk, verlichting in een grote diversiteit en accessoires zoals kleurrijke kussens en overige woondecoratie. Regelmatig wordt hiervan gebruik gemaakt voor commercials, films en fotoshoots van stylisten. Tijdens de rondleiding wijst Christiaan terloops het een en ander aan en vermeld waar al dit fraais komt te staan. “Het is eigenlijk een gekke wereld,” lacht hij. “De ene keer heb je de overbuurman op bezoek en de volgende dag loopt de styliste van Elle Russia hier rond om een en ander uit te zoeken voor een nieuw te openen restaurant in Moskou. Die komt dan even overgevlogen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Tevens een overzichtelijke webshop.

Maar wil men vanuit zijn stoel een keuze kunnen maken dan is er naast de fysieke winkel nog een overzichtelijke webshop waar heel veel van het assortiment te bekijken en te bestellen valt. Peinzend vanuit zijn eigen vintage stoel: “Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor aanvulling in retro stijl waarmee je dan een zeer persoonlijke omgeving creëert. Daar is niks mis mee en kan een hele uitdaging zijn. Als je er maar voor zorgt dat het dezelfde uitstraling heeft,” aldus Christiaan Benschop, een gepassioneerde vintage liefhebber en ondernemer.


«   »