De Brocanterie Nijmegen.

Van landelijk tot industrieel.

In de oudste straat van Nederland en tevens de gezelligste straat van van Nijmegen, in de Lange Hezelstraat bezoeken we op een steenkoude dag in januari 'De Brocanterie'. Eigenaren Theo en Bianca Noordeloos begonnen hier zes jaar geleden een zaak met een uitgelezen selectie in brocante stijl zoals de naam al doet vermoeden. Echter, 'De Brocanterie' schoof de laatste jaren steeds meer op naar de industriële vormgeving. Geen nood want de stijlen blijken naadloos op elkaar aan te sluiten en zorgt zelfs voor verrassende en boeiende combinaties. 

 

Wanneer wij het pand betreden dat schuilt achter een indrukwekkende winkelpui, valt ons op dat we hier geenszins te maken hebben met franse frutsels en hebbedingetjes. Het daadwerkelijke aanbod bestaat uit prachtige franse industriële lampen, werktafels, verweerde brocante stoelen maar ook industriële schoolstoelen, fraaie antieke buffetkasten afgewisseld met oude fabriekslockers. De enorme kristallen kroonluchters geven het geheel een chique cachet. Kortom, 'De Brocanterie' biedt genoeg om de liefhebber van een smaakvolle robuuste inrichting met een touch of vintage het hoofd op hol te brengen. “Tja,” reageert eigenaar Theo Noordeloos die we te spreken krijgen vanuit zijn werkplaats desgevraagd, “de naam dekt inderdaad al lang niet mee de lading. Maar eenmaal hiermee begonnen, zijn we nu inmiddels wel een begrip in Nijmegen. Enfin, onze vaste klanten weten wel wat ze van ons kunnen verwachten en voor de nieuwe klant kan het alleen maar een aangename verrassing zijn. Alleen al daarvoor zijn we regelmatig op pad om het aanbod continue te verversen.” 

Tekst loopt door onder de foto.

Elke drie weken gaat het richting Frankrijk om vervolgens terug te keren met een lading bestaande uit oude tafels, klokken, spiegels en bijzondere woonaccessoires. Want,” vertrouwt Theo ons toe, “in de loop der jaren hebben we een heel aardig netwerk opgebouwd. Zelf reis ik regelmatig af naar België en Noord Frankrijk en maak dan de keuze voor het aanbod van onze winkel. Hierbij laat ik mij ook wel leiden door mijn persoonlijke smaak en dat vind ik eigenlijk helemaal niet raar. Wat is er nu mooier dan iets te kunnen verkopen waar je zelf volledig achter staat. Het enige dat hierbij kan gebeuren is dat een bepaald artikel waarvan je vermoedt dat het direct een koper zal opleveren een poosje blijft staan en juist waarvan je het niet verwacht - ook omdat het min of meer je persoonlijke interesse vertegenwoordigd - daar blijkt dan vrijwel meteen een liefhebber voor. Dat maakt dat de winkel en de voorraad heel dicht bij je staat en dit inspireert je altijd weer opnieuw om naar de 'pareltjes' te blijven zoeken.”

Tekst loopt door onder de foto.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

 

Regelmatig krijgen Theo en z’n vrouw Bianca verzoeken om advies en niet alleen van particulieren. “Met name ook aan horecabedrijven en kledingwinkels leveren we regelmatig spullen. Vaak komen ze bij ons in de winkel om hun ideeën aan ons voor te leggen. En alhoewel ik geen stylist ben, heb ik door de jaren heen wel geleerd wat 'klopt' en hoe iets toe te passen in een bepaalde ruimte. Meedenken met iemand die zijn bedrijf of huis in een bepaalde sfeer wil inrichten, dat is voor mij en Bianca een essentieel onderdeel van 'De Brocanterie'. Daar, om een cliché te gebruiken, 'doe je het voor'.”

Inmiddels is Theo, ondanks dat hij geen technische opleiding heeft, zo bedreven geworden dat hij in zijn eigen werkplaats de laatste hand legt aan meubels en accessoires die een opknapbeurt behoeven. “Let wel, het zijn vintage producten die je inkoopt. Dit betekent dat er wel eens een schroefje of erger aan ontbreekt. Met liefde wordt dit dan door mij hersteld en verder in al zijn charme bij ons in de winkel gepresenteerd.”

Tekst loopt door onder de foto.

'De Brocanterie’ waarmee Theo en Bianca jaren geleden begonnen als een decoratie winkel midden in een woonwijk, is sinds die tijd uitgegroeid tot een plek waar liefhebbers uit Nijmegen en van ver buiten de regio zich kunnen laten inspireren. “Het ten toonstellen en verkopen van mooie spullen waarmee iemand naar keuze een persoonlijke en unieke levenssfeer kan creëren, er bestaat voor Bianca en mij niets mooier,” aldus Theo. “Het is voor ons allebei een zaak, onze zaak zogezegd hier in Nijmegen, waar we trots op zijn!”


«   »