Tolve Art & Design.

Steeds meer mensen op zoek naar vintage.

 

“Er zitten zoveel ideeën in mijn hoofd maar ik heb het momenteel te druk om er mee aan de slag te kunnen.” Eelke Visser, eigenaar van vintagewinkel Tolve Art & Design te Leeuwarden, kijkt verontschuldigend om zich heen stilzwijgend excuses makend richting het interieur van zijn bijzondere winkel. Het meubilair bestaande uit lampen, keramiek en kunstwerken lijkt dit feit niet de deren en wacht uitnodigend op een nieuwe eigenaar.

Tekst loopt door onder de foto.

De winkel gevestigd aan de Voorstreek 12 (Tolve betekent 12 in het fries vandaar de naam Tolve Art & Design) is twee dagen per week geopend op vrijdag en op zaterdag. Naast de winkel is er tevens een magazijnruimte die op donderdag op dezelfde uren is geopend. “Hier in de winkel staat het eigenlijk al te vol vind ik maar bij de opslag weet je helemaal niet wat je ziet”, bekent hij. “Ondanks dat zijn er ook nog plannen om vintage kleding aan de collectie toe te voegen. Daarbij denk ik aan een shop in shop-idee.”

Tekst loopt door onder de foto.

Op de vraag waarom de openingstijden beperkt zijn, antwoordt hij: “Voor mij is het belangrijk de inkoop grotendeels zelf te doen. Ik heb er oog voor. Daarnaast heb ik gelukkig nog wel een aantal mensen die me helpen of me tippen, anders is het niet te doen. Er zijn bijvoorbeeld meubelstukken waar iemand anders zo aan voorbij loopt maar wij zien de waarde er wel van in en kunnen visualiseren hoe het er na een eventuele restauratie uitziet. Dat vakwerk besteed ik overigens uit aan echte experts zodat alles tiptop de winkel uitgaat. Naast de winkel en opslagruimte is er nog de webwinkel waar behoorlijk veel tijd in gaat zitten. Voordeel is wel dat mensen de collectie alvast kunnen bekijken.”

Bijna alles wat in Tolve Art & Design te zien en te koop is, is met aandacht en liefde neergezet, hierbij dankbaar gebruik makend van de vide achter in de winkel. En net als iedereen heeft Eelke Visser zo zijn eigen favorieten. Naast de ontwerpen van Ruud Jan Kokke - het designbankje van deze ontwerper staat als blikvanger voor de winkel - is hij erg gecharmeerd van Philips lampen én het van oorsprong Friese meubelmerk Fristho.

Tekst loopt door onder de foto.

Gemiddeld drie dagen per week reist de ondernemer en vintage liefhebber stad en (buiten)land af om nét dat ene meubelstuk of juist díe bijzondere lamp aan de collectie toe te voegen. “Ik ben van kinds af aan al een liefhebber geweest. Altijd geïnteresseerd in meubels, interieur en kunst koos ik destijds voor de studie Binnenhuisarchitectuur op de Kunstacademie. Na de studie wilde ik echter eerst de wereld zien voordat ik me zou settelen. Als pas afgestudeerde student had ik niet de financiën dus dat werd een baan bij de Marine,” grijnst hij. Als eigenaar van Tolve Art & Design constateert hij dat de laatste jaren de liefde voor vintage en retro een vlucht heeft genomen en dit verbaast hem niet. “Nederland loopt of liep wat dat betreft achter bij landen als België en Duitsland. Maar we hebben inmiddels een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Iets wat mij bijzonder veel genoegen doet.”


«   »