Humphrey Bogart.

Humphrey DeForest Bogart.

De verschijning van Bogart met zijn hoed, regenjas en driedelig pak doet het tegenwoordig nog steeds goed. Zijn platte Amerikaanse accent en zijn onafscheidelijke sigaret groeide uit tot een icoon van de filmgeschiedenis. In 1999 werd hij door het American Film Institute (AFI) gekozen tot de grootste mannelijke filmlegende aller tijden. Hij raakte in militaire dienst gewond waardoor de gedeeltelijke verlamming ontstond die zijn karakteristieke manier van praten veroorzaakte.

 

"Bogie" ontving in 1951 een Oscar voor beste acteur voor zijn rol in "The African Queen". Hij had al een Oscarnominatie voor "Casablanca" en zou er nog één krijgen voor zijn rol in "The Caine Mutiny". Toen hij deze laatstgenoemde film in 1954 maakte, was hij al ernstig ziek en hij overleed in 1957 in zijn slaap toen hij een operatie voor keelkanker had ondergaan. Bogart werd 57 jaar.

Bogart was vier keer getrouwd. Met zijn laatste vrouw, Lauren Bacall, was hij van 1945 tot aan zijn dood getrouwd. Samen met Bacall had Bogart een dochter en een zoon.

Bogart heeft Engelse en Nederlandse voorouders (Bogaert). Peter Lorre was degene die Bogart overhaalde Lauren Bacall te trouwen. Hij zei tegen Bogart: "Five good years are better than none!

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »