Marlon Brando.

T-shirts, katoenen broek, leren riem – dat waren de basis kenmerken van de kleding van  Hollywood ster Marlon Brando. En na zeven decennia lijkt het nog steeds even goed.

Marlon Brando was een Amerikaans film- en theateracteur en zanger! Brando wordt beschouwd als een van de belangrijkste method actors. In 1944 maakte Brando zijn Broadway debuut. De jaren daarop speelde hij  in verscheidene stukken. Door critici werd hij uitgeroepen tot de veelbelovendste acteur van Broadway. Zijn grote doorbraak kwam in 1947 in A Streetcar Named Desire van Tennessee Williams. Brando bracht de rol op een natuurlijke, nonchalante manier maar met een onderliggende intensiteit en seksualiteit die nog niet eerder gezien was. Het betekende de doorbraak van method acting. De weg opende de deur naar Hollywood maar Brando weigerde in eerste instantie. In 1950 maakte Brando toch zijn filmdebuut.

Brando was berucht omdat hij zich onmogelijk gedroeg op de set van Mutiny on the Bounty. Hij negeerde de regisseur volledig, eiste herhaaldelijk veranderingen in het script en nam vaak de regie in eigen handen. Brando kreeg mede vanwege zijn enorme salaris 1,2 miljoen dollar (destijds een recordsalaris voor een mannelijke acteur)  hierdoor het stempel box-office poison (vergif voor de kassa) opgedrukt en wist de rest van het decennium geen succesvolle films meer te maken.

Tekst loopt door onder de foto's.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Brando weigerde zijn Oscar voor The Godfather.

In 1972 beleefde hij een comeback met twee zeer diverse rollen. Geheel tegen de wensen van Paramount in gaf regisseur Francis Ford Coppola hem de rol van Don Vito Corleone, het hoofd van een maffiafamilie, in The Godfather. Paramount kreeg ongelijk, de film groeide uit tot de best bezochte film van het jaar en gold zelfs voor een korte tijd als de best bezochte film aller tijden. Tegenwoordig wordt de film beschouwd als één van de beste Amerikaanse films aller tijden. Brando won tevens zijn tweede Oscar voor de film. Hij weigerde echter zijn Oscar voor The Godfather en stuurde in plaats daarvan de onbekende Mexicaans-Indiaanse actrice Sacheen Littlefeather naar de uitreiking als protest tegen de manier waarop Hollywood de Indianen afspiegelde in films. Datzelfde jaar was hij te zien in Last Tango in Paris van Bernardo Bertolucci. De controversiële film, waarin hij een Amerikaanse weduwnaar speelde die een seksuele relatie aangaat met een jonge Française, kreeg goede recensies en werd eveneens een van de grotere kassuccessen van het jaar. Ook voor deze rol werd hij genomineerd voor de Academy Award voor Beste Acteur.

Hij liet dertien kinderen na (twee stierven voor hem) en meer dan dertig kleinkinderen. Een van zijn kleinzonen is Versace-model Tuki Brando de zoon van Cheyenne. Een van zijn kleindochters is Courtney Love de weduwe van Kurt Cobain. Brando had twaalf erkende biologische kinderen van wie acht met zijn vrouwen en vier met onbekende vrouwen. Hij had drie geadopteerde kinderen. Daarnaast zijn er talloze kinderen die hij nooit publiekelijk bekend heeft gemaakt. Onder hen bevindt zich Linda Carroll, een dochter gekregen met schrijfster Paula Fox. Linda is de moeder van actrice en zangeres Courtney Love. 

 


«   »