James Dean.

Rating: 4 sterren
1 stem

Zijn uiterlijk, zijn zeer korte carrière, zijn levensstijl en de omstandigheden waaronder hij op zijn vierentwintigste overleed, maakten van Dean een cultfiguur. 

Een man moet een leren jack in zijn collectie hebben. Ook James Dean was zich daarvan bewust. Zijn liefde voor motorrijden en de manier waarop hij een leren jack draagt is fenomenaal. Het is een gouden combi. James Dean en zijn witte T-shirt gaan hand in hand samen. Het is een key item in zijn stijl. Hij is vaak gespot in zijn T-shirt in combinatie met een zonnebril.

Veel makkelijker kun je het eigenlijk niet krijgen. Een man dient minimaal een wit T-shirt te hebben van goede kwaliteit.Nog zo'n onmisbaar kledingitem in de kast van een man; jeans. James Dean laat zien hoe belangrijk het is dat een jeans perfect past. De kleur die hij het liefst droeg was medium blue. Een klassieker die je altijd kan dragen. Hij droeg hem uiteraard met een basic wit T-shirt en een typische Harrington windbreaker.

 

Een jack in een felle kleur, zoals rood, zien we niet vaak terug in het straatbeeld. Er zijn ook maar weinig mannen die dat aandurven. Het is tekenend voor James Dean dat hij er zó stijlvol uitziet met het rode jack. Het jack is een kenmerk geworden uit de film "Rebel Without a Cause". James Dean draagt het rode jack met jeans en een wit T-shirt. Simpel, maar effectief.

Tekst loopt door onder foto's.

James Byron Dean  8 februari 1931, 30 september 1955 was een Amerikaans acteur. Hij belichaamde de opstandige jeugd, onder meer in zijn bekendste film "Rebel Without a Cause". James Dean. Een all-time stijlicoon die ondanks zijn extreem korte carrière nog steeds dagelijks indruk maakt. Dean was de ultieme Hollywood bad-boy uit de jaren ’50. Door zijn goede looks, zijn levensstijl en de omstandigheden waaronder hij op zijn vierentwintigste overleed werd hij een icoon. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel fans ‘Jimmy’ nu nog heeft. Iedereen kent James Dean. 

De eerste betaalde rol voor Dean was in een televisiecommercial voor Pepsi, die in 1951 werd uitgezonden. Hij kreeg daarna een rol in de televisiefilm "Hill Number One". Dean staakte zijn studie om een carrière als acteur op te bouwen in Hollywood. Hij vond werk dat bestond uit het parkeren van auto's op een terrein, niet ver van de radiostudio's van CBS. Via Rogers Brackett, een man die hij daar ontmoette, kreeg hij rolletjes in radioprogramma's en daarna figureerde en speelde hij rolletjes in films, waaronder in een Dean Martin/Jerry Lewis-film.

Tekst loopt door onder de foto's.

Rebel Without a Cause.

De acteur kreeg steeds meer aanbiedingen. Eén daarvan was voor in een film van Elia Kazan: East of Eden. Kazan was op dat moment een grote jongen in de film scene. Hij heeft in 1947 een Oscar ontvangen voor de film Gentleman’s Agreement. De regisseur gaf James de rol van Cal. In de film streed Dean om de liefde van zijn vader. Dean zou in 1955 genomineerd worden voor een Oscar. Dean kreeg daarna de hoofdrol in "Rebel Without a Cause" en "Giant". In 'Rebel Without a Cause' speelde Dean aan de zijde van Natalie Wood. Deze film uit 1955 werd uiteindelijk dé film die gevoelens bij iedereen oproept als hij de naam James Dean hoort. Hij speelt een rebel die veelal overhoop ligt met zijn ouders en niet zo goed weet hoe hij zich volwassen moet gedragen. Vandaar dat hij voor altijd een rebel blijft voor velen.


«   »