Audrey Hepburn.

In de jaren 50 en 60 was ze één van de grootste namen in Hollywood en vestigde ze haar imago van tijdloos stijlicoon. Door haar elegante minimalistische stijl gecombineerd met haar ranke verschijning zette ze een trend in een periode waarin vrijwel alle filmsterren seksbommen waren met bijbehorende weelderige lichaamsvormen.

Het glad gestylde kapsel met pony was één van de uiterlijke kenmerken van Audrey. Het accent lag bij de make-up op haar prachtige grote Bambi-ogen, haar volle wenkbrauwen werden natuurlijk gehouden. Audrey had een slanke, lange zwanenhals en mooie, volle lippen. Met haar frisse, ondeugende uitstraling was ze een verrijking voor Hollywood. 

Tekst loopt door onder de foto's.

De belangrijkste kledingstukken en accessoires uit de kledingkast van Audrey Hepburn:

- Kraagloze jasjes en vestjes.

- Eenvoudige witte blouses.

- Smal gesneden broeken die iets boven de enkel eindigen (pixie/capri broek).

- Loafers en ballerina's.

- Simpele jurkjes (waaronder 'The Little black dress).

- Streepjes shirts.

- Grote zonnebril.

- Zijden sjaaltje.

- Parelketting.

- Klassieke handtas.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Audrey Hepburn werd op 4 mei 1929 in Elsene geboren in een welgesteld gezin. Haar moeder was een Nederlandse barones, haar vader een Britse bankier. De eerste jaren van haar leven woonde ze in en rond Brussel. Later verbleef ze een poosje bij haar vader in Londen. Na de echtscheiding van haar ouders vlak voor WO II haalde haar moeder haar naar Arnhem in Nederland. Ze hoopte dat het land net als tijdens WO I neutraal zou blijven, maar niks was minder waar. Hepburn zou harde tijden kennen, zeker na de landing in Normandië en het geallieerde offensief Operatie Market Garden.

Door haar Nederlandse moeder en het feit dat ze jarenlang in Nederland woonde, sprak Hepburn vloeiend Nederlands. Daarnaast was ze ook het Engels, Spaans, Frans en Italiaans machtig. Die rijke talenkennis zou ze haar hele carrière als een troef uitspelen.

Hepburn begon haar carrière als balletdanser en model. In 1948 trok ze opnieuw naar Londen waar ze kleine filmrollen speelde. Het duurde niet lang of ze kreeg de kans om in New York in het theater aan de slag te gaan. Even later deed ze auditie voor "Roman holiday" van William Wyler (zie foto onder). Ze kreeg de hoofdrol te pakken en de film groeide uit tot een groot succes. In 1954 kreeg Hepburn de Oscar voor beste actrice voor haar vertolking.

Tekst loopt door onder de foto's.

In de jaren die volgden, acteerde Hepburn in de ene na de andere iconische film. Vaak ging het om personages uit de high society. In 1954 was ze te zien in "Sabrina" van Billy Wilder. Later speelde ze onder meer mee in "Funny face" van Stanley Donen (1957), "The nun's story" van Fred Zinnemann (1959), "Breakfast at Tiffany's" van Blake Edwards (1961, zie video's onder) en "My fair lady" van George Cukor (1964)

Op het hoogtepunt van haar roem in 1967 ging Hepburn met pensioen. Tot aan haar dood zou ze sporadisch in films opduiken. Naast haar Oscar won ze een Golden Globe, een Emmy Award, drie BAFTA's , een Grammy Award en een Tony Award, een combinatie die weinig actrices op hun palmares hebben.

Goodwill ambassadeur voor UNICEF

In 1988 begon Hepburn de wereld rond te reizen als Goodwill ambassadeur voor UNICEF. Ze deed dat naar eigen zeggen uit dankbaarheid voor de internationale hulp die ze als kind zelf mocht ontvangen na de Duitse bezetting.

Hepburn zette voornamelijk haar schouders onder projecten die hongersnood bij kinderen bestreden. Ze trok onder meer naar Ethiopië, Turkije, Honduras, El Salvador, Guatemala, Soedan, Vietnam en Somalië. De Amerikaanse president George Bush senior beloonde haar voor haar werk met de Presidential Medal of Freedom.

Eind 1992 kreeg Hepburn last van hevige buikpijn. Even later bleek dat ze aan darmkanker leed. Ze ging in behandeling, maar het was te laat. Op 20 januari 1993 overleed ze in haar slaap in haar huis in Tolochenaz in Zwitserland. Ze was 63


«   »