Betty Grable.

De Amerikaanse actrice, danseres, zangeres en pin-up girl Betty Grable leeft voort in maar liefst tweeënveertig films, musicals en toneelstukken waarin ze speelde vanaf de jaren ’30. Ze werd beschouwd als de meest beloonde actrice van haar tijd met een inkomen van ruim drie miljoen dollar tijdens haar carrière. Wat was het talent van Betty Grable dat dergelijke financiële successen garandeerde?

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Het waren in ieder geval haar duur verzekerde lange benen die indruk maakten. Poserend in een sexy badpak, gefotografeerd op de rug en lachend over haar linkerschouder in de camera, leverde ze de meest gewilde pin up foto bij soldaten gestationeerd ver weg van het vaderland. De pin-up opnames waren openbaar en het werd door de Amerikaanse regering toegestaan dat de foto’s als decoraties werden gebruikt in talloze vliegtuig cockpits en legerbarakken. Meer dan 5 miljoen foto’s gingen van hand tot hand gedurende WOII waarvan de pose van Gable de meest favoriete was en waar menig soldaat bij wegdroomde.

Betty Grable, met Nederlands, Duits, Iers en Engels bloed in de aderen begon haar carrière al heel vroeg op de leeftijd van 12 jaar. Haar moeder loog bij haar auditie over haar leeftijd en zei dat ze 15 jaar oud was. In 1930 toen 13 jaar oud was, ging ze een samenwerking aan met producer Samuel Goldwyn die sterren als Lucy Ball en Paulette Goddard begeleidde. Deze Goldwyn Girls bestond uit en groep jonge aantrekkelijke vrouwen waarbinnen Betty Grable snel haar weg vond. Ondanks dat ze heel weinig (film)ervaring had, bleek de camera van haar te houden. 

Tekst loopt door onder de foto's.

In 1940 gaf ze aan moe en ziek te zijn van de showbusiness en sprak ze de wens uit om zich terug te trekken. Het bleek echter om een tijdelijke inzinking te gaan. Tijdens een persoonlijke tour trok ze de aandacht van de beroemde Darryl F. Zanuck, hoofd van Century Fox, die haar een lucratief langdurig contract aanbood die ze gretig accepteerde ondanks haar eerdere aankondiging. Het bleek voor beiden een succesvolle samenwerking en Gable schitterende onder andere in DuBarry Was A Lady samen met Carmen Miranda. De vertolking van Grable van het nummer ‘Down Argentine Way’ was een regelrechte hit en hoogtepunt van de film waarmee ze aangaf over meerdere talenten te beschikken. Het was haar doorbraak waarmee ze tot een nieuwe Hollywoodster werd gebombardeerd.

Tekst loopt door onder de foto's.

Na de oorlog bleef ze werken als actrice alhoewel haar succes afnam. Ze speelde voornamelijk in musicals met onder andere Douglas Fairbanks jr. terwijl haar laatste grote rol waarmee ze niet onderdeed voor Lauren Bacall en Marilyn Monroe in ‘How To Marry A Millionaire’ in 1953. In datzelfde jaar verliet ze Fox Studio’s waar ze zo lang een vruchtbare samenwerking mee had omdat ze weigerde zich te laten uitlenen aan Columbia Pictures. Hiermee eindigde haar film carrière maar ze nam deel aan heel veel TV shows gedurende de jaren ’50. Haar laatste rol was op het toneel in het Alhambra Theater in Jacksonville, Florida waarmee ze haar gehele carrière afsloot. 

Betty Grable kwam ondanks haar veelomvattende en drukke carrière nog wel toe aan het trouwen met voormalig kindsterretje Jackie Coogan. Maar de stress die de vele procedures opleverde van Coogan tegen zijn ouders over vroegere verdiensten ondermijnde het huwelijk. Drie jaar later trouwde ze met trompettist Harry James waarmee ze twee dochters kreeg. Ook dit huwelijk was ondanks dat het nog tweeëntwintig jaar duurde geen gelukkige verbintenis getekend door alcoholmisbruik gepaard met vele ruzies. Na de scheiding stortte Gable zich in een relatie met danser Rob Remick die bij haar bleef tot haar dood in 1973. Gable stierf aan longkanker slechts 56 jaar. Ze heeft een ster op Hollywood Walk of Fame en Hollywood Boulevard. Ook heeft ze een ster op de St. Louis Walk of Fame en is geïntroduceerd in de Hall of Fame of Famous Missourians, de geboortestreek van Betty Gable. 


«   »