Brigit Bardot.

Brigitte Anne-Marie Bardot, geboren op 28 september 1934, kwam ter wereld met alle luxe binnen handbereik. Haar vader was een rijke ingenieur in Parijs en haar moeder was de dochter van een directeur van een verzekeringsmaatschappij. Maar geen enkel privilege kon de jonge Bardot gelukkig maken. Hoe welvarend haar familie ook was het gezinsleven was ellendig.

Alles aan Bardot’s jeugd was strak, conservatief en onderdrukkend katholiek. Zowel zij als haar zus, Minjanou, werden opgevoed met specifieke etiquette en er werd verwacht dat ze zich gedroegen als stijve kleine marionetten. Haar moeder stond haar niet eens toe haar eigen vrienden te kiezen en als gevolg daarvan groeide Bardot uiterst geïsoleerd op. Toch was dat niet eens het ergste.

Tekst loopt door onder de foto's.

Ze leed onder de toorn van haar vader.

Bij een traumatiserende gelegenheid braken Bardot en haar zus per ongeluk de meest gekoesterde vaas van hun ouders en de gevolgen waren gruwelijk - ze vergat het nooit. Nadat ze hoorden over de kapotte vaas werd hun vader woedend en ranselde de meisjes af met zweepslagen. Het incident met zweepslagen heeft haar opstandige karakter echt aangewakkerd.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog bracht Bardot het grootste deel van haar tijd binnenshuis door. Om de tijd te doden, hield ze ervan haar favoriete platen op te zetten en te dansen. Haar moeder zag duidelijk die gratie en het potentieel van haar dochter en besloot haar danslessen te laten volgen. Ze zag een welvarende balletcarrière voor haar dochter voor zich maar ‘helaas’ leidden deze lessen Bardot naar een heel ander in haar moeders ogen schandalig lot.

Ze was onmiskenbaar mooi.

Het was 1949 en Bardot was bezig met het studeren van ballet aan het prestigieuze Conservatoire de Paris onder begeleiding van de Russische choreograaf Boris Knyazev. Ze was in alle opzichten een opvallende verschijning en als zodanig trok haar gezicht al snel de aandacht van de directeur van Elle magazine, Hélène Gordon-Lazareff. Ze kreeg een aanbod dat haar leven voor altijd veranderde. Gordon-Lazareff maakte van Bardot een juniormodel en het jaar daarop stond ze al op de omslag van het tijdschrift Elle. Ze was pas 15 jaar oud.

Tekst loopt door onder de foto's.

Ballet lessen.

Ze deed haar eerste film auditie.

De streng katholieke ouders van Bardot waren geschokt bij de gedachte dat hun dochter in films zou schitteren. Tot haar ongenoegen faalde Bardot bij haar eerste auditie maar niet alles was verloren. De brenger van slecht nieuws was toevallig een erg knappe jongeman en de scenarioschrijver en ontluikende regisseur Roger Vadim. Vadim was echter alles wat haar ouders niet wilden voor hun dochter. Ze kregen toch een verhouding en Vadim begon Bardot de slaapkamergeheimen te leren. Dit was voor haar een totale bevrijding en druiste in tegen alles wat haar geleerd was.

Haar minnaar deed er alles aan om haar succesvol te maken.

Vadim wilde van Brigitte Bardot een ster maken en deed er alles aan om haar in de schijnwerpers te zetten. Wanneer ze een sociaal evenement bezochten, zorgde hij ervoor dat Bardot centraal stond en dat de fotografen altijd een passende foto van haar kregen. Hij begon haar zelfs onder de aandacht te brengen van andere regisseurs en schreef scripts op maat voor haar.

Helaas, tegen de tijd dat Bardot het gesprek van de dag werd, liep haar huwelijk (ze waren inmiddels getrouwd) met Roger Vadim op de klippen. Bardot zei later over Vadim: "Hij leerde me hoe ik vrij kon zijn. Dat resulteerde hierin dat ik hem verliet voor een andere man. Dat was de prijs die hij moest betalen. Vadim: “Ze was zo dorstig naar nieuwe ervaringen dat ze er nooit een punt van maakte om haar man schaamteloos te verraden”. Toch kreeg ze na haar breuk een zenuwinzinking en veel geruchten deden de ronde dat ze zelfs had geprobeerd zichzelf van het leven te beroven door een overdosis slaappillen te nemen. Helaas was haar uiteenvallende liefdesleven niet het enige waar ze aan dacht. Tegen 1959 begonnen de ontberingen van de levensstijl van beroemdheden hun tol te eisen en de kritiek die haar volgde was meedogenloos.

Tekst loopt door onder de foto's.

Ze kon het niet langer aan.

In 1960, op haar 26e verjaardag, werd het lichaam van Bardot languit op de grond gevonden. Ze bootste haar personage in de film ‘The Truth’ na. Ze had haar polsen doorgesneden en een overdosis slaappillen genomen. De gewonde actrice werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar ze tot ieders opluchting herstelde. Ze bleek aan hevige depressies te leiden zo bleek uit onderzoek. Slechts drie maanden nadat ze een zelfmoordpoging had ondernomen, keerde Bardot al weer terug naar het maken van films maar met beslist minder levensvreugde dan voorheen.

Hollywood.

Bardot was van een afstand getuige geweest van de enorme impact van Hollywood met andere blonde bombshels waaronder Marilyn Monroe. Als Amerika haar wilde hebben, moesten ze maar naar haar toe komen zo redeneerde ze. En dat is precies wat ze deden. 20th Century Fox besloot om ‘Dear Brigitte’ in Frankrijk te filmen en als gevolg daarvan kreeg ze de kans om samen te werken met Hollywood-filmster Jimmy Stewart. Deze ervaring, meer dan wat dan ook, overtuigde haar ervan dat ze het nooit in Hollywood zou hebben overleefd. De professionaliteit van Jimmy Stewart op de set van ‘Dear Brigitte’ blies Bardot volledig weg.

Ze betoverde een miljonair.

Als superster worstelde Bardot om een ​​man te vinden die van haar hield om haar en niet om haar fortuin of haar bekendheid.  Gunter Sachs, de playboy van de miljonairs trok haar belangstelling. Eén ding was zeker, Sachs zat absoluut niet achter Bardot aan vanwege haar rijkdom of haar roem. Die had hij immers al. Het was 1966 en toen Bardot Sachs ontmoette, viel ze voor zijn arsenaal aan charme en besteedbaar inkomen. Na slechts een maand verkering stapten Bardot en Sachs in het huwelijksbootje tijdens een ceremonie in Vegas. Natuurlijk leende Sachs de privéjet van zijn vriend Ted Kennedy en samen vlogen hij en zijn verloofde in stijl naar de ceremonie. Hoe nieuw en opwindend dit nieuwe leven ook leek, het duurde niet lang voordat Bardot de oppervlakkigheid van dit alles begon te verafschuwen. Tegen 1968 begonnen er scheuren te verschijnen in het huwelijk. Bardot was niet helemaal voorbereid op de drukke levensstijl van haar man. Zijn reisschema was meedogenloos en als klap op de vuurpijl waren ze altijd omringd door mensen. "Dit was helemaal niets voor mij," aldus Bardot. In 1969 had het huwelijk zijn beste tijd gehad en Bardot was er klaar mee. Het was tijd voor een nieuwe scheiding. Helaas was haar liefdesleven niet het enige aspect van haar leven dat verslechterde.

Tekst loopt door onder de foto's.

Ze had een talent voor het dramatische.

Brigitte Bardot heeft de gewoonte om op haar verjaardag dramatische acties te ondernemen. Toen ze haar 39e verjaardag vierde, kondigde ze aan te stoppen met acteren. Op haar 40e verjaardag schokte ze de wereld toen ze naakt poseerde voor Playboy magazine. Dit was niets vergeleken met haar 49e verjaardag in 1983 wat culmineerde in een uiterst hartverscheurend incident.

Ze had een tragische verjaardag.

Helaas was Bardot geen onbekende in zelfmoordpogingen. Op haar 49e verjaardag nam ze een overdosis kalmeringsmiddelen/slaappillen en rode wijn. Nadat ze belande in het ziekenhuis waar haar maag werd leeggepompt had Bardot het geluk dat ze nog leefde. Het was een close call. Een donkere tijd voor de gepensioneerde actrice maar ze wist niet dat het nog donkerder zou worden.

Ze schreef een verontrustende autobiografie.

Toen Brigitte Bardot besloot een autobiografie te publiceren, dacht ze niet echt na over de gevolgen van haar acties. Ze schreef met passie, enthousiasme en heel veel wrok. De dingen die ze schreef over haar man Jacques Charrier en zoon Nicolas waren zo lasterlijk dat het haar relatie met hen voor altijd vernietigde. Ze schreef met zeer bijtende woorden over haar ex-man en veroordeelde Charrier als een vulgaire, dictatoriale en ongecontroleerde macho, een gigolo en verachtelijke alcoholist. Wellicht nog verontrustender waren haar hatelijke opmerkingen over het moederschap. In feite maakte Bardot het pijnlijk duidelijk dat ze Nicolas in de eerste plaats nooit had willen hebben. Jacques Charrier vond dit zo lasterlijk dat hij een rechtszaak tegen haar aanspande. Hij eiste een miljoen schadevergoeding. Deze zaak verloor hij nadat de advocaat van Bardot pleitte dat zijn cliënte het volste recht had om haar gevoelens weer te geven in haar biografie. 

Ze vertrouwt de mensheid niet.

Brigitte Bardot staat erom bekend meer om dieren te geven dan om mensen. Tegenwoordig is ze een fervent dierenrechtenactiviste, woont ze met haar man Bernard d'Ormale en omringt ze zich met zoveel harige vrienden als ze maar kan. Misschien komt haar liefde voor dieren voort uit haar ontevredenheid over de meeste van haar menselijke interacties: "Ik heb veel wantrouwen met betrekking tot het grootste deel van deze mensheid die me bang maakt en die me ook diep heeft gekwetst." Ze is inmiddels 87.


«   »