Sophia Loren.

sophia-loren-vintageglossy

Verleidelijke feiten over Sophia Loren.

Sophia Loren is een contradictie: een internationale verleidster en een liefhebbende echtgenote. Een komisch talent en een dramatische, bekroonde actrice. Een meisje dat zichzelf uit de armoede optrok om decadentie te omarmen. Hoe dan ook, Lorens carrière bewijst dat ze meer is dan alleen een mooi gezicht. 

sophia-loren-vintageglossy
sophia-loren-vintageglossy-portret

De geboorte van Venus.

Sophia Loren werd geboren als Sofia Villani Scicolone op 20 september 1934 in Rome. Het gezinsleven van Little Sophia was ronduit hartverscheurend. Hoewel haar ouders in 1938 een tweede dochter hadden, was hun relatie gespannen. Lorens vader weigerde met haar moeder te trouwen en hij sloot zichzelf grotendeels uit hun leven. Loren werd 'Sophia' genoemd naar haar grootmoeder van vaderskant, maar deze naam had weinig betekenis nadat haar vader het gezin had verlaten. Haar andere grootmoeder wilde dan ook niets te maken met dit familiale eerbetoon en ze vermeed haar 'Sophia' te noemen, in plaats daarvan noemde ze haar 'Lella'.

Haar moeder was een klassieke schoonheid.

Lorens moeder Romilda Villani was een klassieke schoonheid maar haar leven was gevuld met tragedie. Als jong meisje leek ze veelbelovend en won ze in 1932 een Greta Garbo-look-alike-wedstrijd. Door deze titel kreeg ze de mogelijkheid om in Hollywood te werken maar Villani's moeder weigerde haar te laten gaan. Ze werd kort daarna zwanger en dit maakte een einde aan haar dromen over het sterrendom.

Gepest.

Jaloerse kinderen beschimpten hun leeftijdsgenoot de langbenige Loren door haar 'tandenstoker' te noemen. Loren groeide echter al snel uit tot een mooie jonge vrouw en begon deel te nemen aan schoonheidswedstrijden. In 1950 noemden de juryleden haar "Miss Elegance" bij de Miss Italia-verkiezing en ze won uiteindelijk als 'Miss Italia'. Sophia werd eveneens tweede in de schoonheidswedstrijd Queen of the Sea. Ze won 35 dollar, verschillende rollen behang maar nog veel belangrijker, een ticket naar Rome. Tijdens een bezoek aan Rome kreeg ze een baan als model aangeboden. Al snel kreeg ze regelmatig poseerwerk en door foto’s samengestelde komische soapseries die in de dagbladen stonden.

Tekst loopt door onder de foto's.

sophia-loren-vintageglossy
sophia-loren-vintageglossy

Plankenkoorts.

Het jonge meisje veranderde haar naam in 'Sophia Loren' als een knipoog naar de Zweedse actrice MÓ“rta Torén. In tegenstelling tot veel andere acteurs van haar tijd heeft Loren nooit in theaterproducties gespeeld. Ze heeft vreselijke plankenkoorts en zou alleen voor de camera acteren.

De eerste filmrollen.

Loren bleef kleine rollen spelen totdat ze in 1953 uiteindelijk de hoofdrol speelde in ‘Aida’. Daarna maakte ze een reeks grote films met de legendarische Italiaanse acteur Marcello Mastroianni. Haar succes in Italië trok al snel de aandacht van Amerikaanse producers en Loren kreeg een contract aangeboden voor vijf films van Paramount Pictures. Loren begon pijnlijk klein in Hollywood. Haar eerste serieuze rol kwam in ‘The Pride and the Passion’, met in de hoofdrol Cary Grant en Frank Sinatra. Loren kon nog steeds nauwelijks Engels spreken en moest haar regels lezen van de cue-kaarten met de woorden fonetisch uitgeschreven.

Welkomst feestje in Hollywood.

Een van de meest beruchte foto's van Sophia Loren toont haar op een feestje zittend naast een glimlachende Jayne Mansfield terwijl ze de blonde sexbom, die een zeer laag uitgesneden jurk draagt met een sluiks oog bekijkt. Het feest die avond zou de officiële verwelkoming van Loren in Hollywood zijn maar Mansfield slenterde laat op de avond naar binnen, ging naast haar zitten en probeerde de schijnwerpers te stelen met haar 'activa'. Zoals Loren het later uitlegde, "ik was bang dat alles uit haar jurk zou vallen".

tekst loopt door onder de foto.

sophia-loren-vintageglossy
sophia-loren-vintageglossy

Dat is Amore.

Op de set van ‘The Pride and the Passion’ raakte een jonge Loren verstrikt in een legendarisch tragisch liefdesverhaal. Haar co-ster Cary Grant was zeer ingenomen met de Italiaanse schoonheid en hij smeekte Loren om met hem het bed te delen ondanks dat hij getrouwd was. Ze accepteerde zijn avances maar ze had hiermee hele andere bedoelingen. Loren was al een groot deel van de tijd dat ze bij Cary Grant was van plan om met de Italiaanse filmproducent Carlo Ponti te trouwen. Nadat ze van de ster had gekregen wat ze wilde, een jaloerse Ponti, liet Loren Grant snel in de kou staan

Het eerste succes.

In 1960 speelde Loren in het veelgeprezen Italiaanstalige oorlogsdrama ‘Two Women’. Het verhoogde haar geloofwaardigheid als serieuze actrice aanzienlijk, het was echter een zwaarbevochten succes. Loren lobbyde onvermoeibaar om als moeder in de film te worden gecast terwijl producenten van de film wilden dat ze de 12-jarige dochter zou spelen! Met haar optreden in ‘Two Women’ won Loren de Oscar voor beste actrice in 1960, het was desondanks een zeer moeilijke tijd in het leven van Loren. Ze was zelfs niet in staat de ceremonie bij te wonen vanwege haar verlammende plankenkoorts, ze was bang dat ze zou flauwvallen. Het was haar oude vriend Cary Grant die haar in Parijs belde om haar te laten weten dat ze had gewonnen.

Huwelijk, Italiaanse stijl.

Loren trouwde in 1957 met Ponti. Hij was 44 en zij 22 jaar oud. Maar zelfs deze gloednieuwe relatie had een duistere kant. Ponti was niet alleen 22 jaar ouder dan haar, hij was nog steeds getrouwd. Alhoewel Ponti zich in Mexico liet scheiden van zijn vrouw, deze echtscheiding was niet geldig voor de Italiaanse wet. 

Gezocht!

Uiteindelijk haalden al haar slaapkamerafspraken haar op een catastrofale manier in. In 1962 vaardigde de Italiaanse regering een arrestatiebevel uit om zowel Loren als haar man Ponti te arresteren. Het arrestatiebevel beschuldigde Ponti van bigamie en beschuldigde de actrice ervan 'een concubine te zijn'. Het paar moest hun huwelijk nietig laten verklaren om de aanklacht te ontlopen. Samen kregen ze in echter in 1968 zoon Carlo jr. en in 1973 zoon Edoardo.

Verbannen.

Gedurende de jaren zeventig werd Loren verbannen uit haar geboorteland Italië. De scheiding was hartverscheurend voor de ster die van haar land hield en haar familie miste. Ze had vaak zo'n heimwee dat Ponti haar naar de top van de St. Gotthardpas in Zwitserland zou rijden zodat ze over het Italiaanse landschap kon uitkijken.

De tekst loopt dor onder de foto's.

Sophia met Cary Grant [onder] met Carlo Ponti.

sophia-loren-vintageglossy
sophia-loren-vintageglossy

Oplichters?

In 1977 raakte Lorens echtgenoot Carlo Ponti verwikkeld in een schandaal. De Italiaanse regering beschuldigde hem van smokkel en belastingontduiking en hij riskeerde vier jaar gevangenisstraf. Zelfs Loren was erbij betrokken nadat ze verschillende waardevolle schilderijen van Ponti van Italië naar Frankrijk had verplaatst. Pas jaren later in 1990 werden de aanklachten door de regering nietig verklaard.

Lang en gelukkig.

Loren en Ponti bleven hun leven als man en vrouw voortzetten en deden uiteindelijk afstand van hun Italiaanse staatsburgerschap waarna ze verhuisden naar Frankrijk. De Franse regering verleende Ponti zijn scheiding waardoor Loren en Ponti uiteindelijk legaal konden trouwen. Ze bleven getrouwd tot Ponti's dood in 2007. 

Latere carrière.

In 1994 kreeg Loren alsnog een nominatie voor een Golden Globe voor haar rol in 'Prêt-à-Porter waarin ook Julia Roberts speelde. In 1995 speelde ze een femme fatale in 'Grumpier Old Men', waarin ook Walter Matthau, Jack Lemmon en Ann-Margret speelden. De film was een groot kassasucces en gezien als de beste film van Loren in Amerika in jaren.

Dubbelrol.

Lorens autobiografie ‘Her Own Story’, werd een bestseller en werd in 1980 omgezet in een televisiefilm. Loren speelde zichzelf evenals haar eigen moeder.

Op 84-jarige leeftijd en na meer dan tien jaar weg van de camera, keerde Loren terug naar acteren met ‘The Life Ahead’. Loren speelt een Holocaust overlevende die bevriend raakt met een jonge Senegalese immigrant. Het is tevens een familieaangelegenheid want Loren haar zoon Edoardo Ponti regisseerde de film die in maart 2020 uitkwam.

Rating: 0 sterren
0 stemmen
sophia-loren-vintageglossy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »