Cary Grant.

De publieke persoonlijkheid van Cary Grant was die van een charmante, verfijnde en een coole man. Maar in werkelijkheid was 'Cary Grant' eigenlijk een personage dat hij in de film speelde. Zelfs de naam van Cary Grant maakte deel uit van zijn goed gemaakte en zorgvuldig onderhouden imago. Fans die iets van zijn persoonlijke leven weten, kunnen je vertellen dat hij werd geboren als Archibald Alexander Leach. Een blik op een Cary Grant-biografie onthult een verontruste en conflictueuze man onder een gepolijste buitenkant.

 

Charmante acteur.

Grant was Brits van geboorte en werd in 1942 Amerikaans staatsburger. Hij dreef zichzelf naar het sterrendom door zijn komische vaardigheden te gebruiken en transformeerde zichzelf uiteindelijk in een romantische hoofdrolspeler met schoonheden als Ingrid Bergman en Grace Kelly. Cary Grant-films worden vaak herinnerd vanwege de charme van de acteur en de neiging om de vrouw de seksuele agressor te laten zijn. Deze unieke kwaliteit maakte hem aantrekkelijk voor alle doelgroepen. Wie was de echte Cary Grant en wat voor soort feiten en trivia omringen een man die in de wereld bekend stond onder een artiestennaam? Soms raakte de ster zelf verdwaald in zijn publieke versus privé pers00n en zei: "Ik ben vaak door de critici ervan beschuldigd mezelf op het scherm te zijn maar jezelf zijn is moeilijker dan je zou denken."

LSD gebruik.

Op het hoogtepunt van zijn carrière werd Grant door zijn derde vrouw aangespoord om LSD te gebruiken en beweerde dat hij door deze drug was gered. Misschien gaven de psychedelica de acteur wat meer inzicht in zijn tegenstrijdige zelfgevoel of wellicht gaf het trippen op acid hem gewoon een goed gevoel. Hoe dan ook, hij zei ooit: "Tijdens mijn LSD-sessies zou ik veel leren en het resultaat was een wedergeboorte. Ik kwam eindelijk waar ik heen wilde."  Volgens prins Albert van Monaco - de zoon van Grant's co-star en vriendin Grace Kelly - vertelde Grant graag vuile moppen, "maar hij was altijd een heer." Gregory Peck zei: "Cary vertelde de grappigste verhalen met een zuidelijke of etnische accent. Smerige ook, je zou nooit denken dat die dingen uit hem zouden komen."

Ian Fleming, de auteur van de James Bond-serie, beweerde zijn karakter gedeeltelijk te hebben gemodelleerd naar de zachte, verfijnde Grant. Toen Bond naar het scherm werd gebracht in Dr. No, kreeg Grant de rol aangeboden en producer Albert Broccoli drong er bij hem op aan het te accepteren. Maar hij wees het af omdat hij zichzelf op 58-jarige leeftijd te oud vond. De rol ging uiteindelijk naar de 32-jarige Sean Connery.

Cary Grant met Audrey Hepburn.

Homoseksualiteit.

Grant's seksualiteit werd zijn hele leven vaak in twijfel getrokken. Voordat zijn filmcarrière van de grond kwam, woonde Grant negen jaar bij kostuumontwerper Orry-Kelly en later bij vriend Randolph Scott. Een manuscript geschreven door Orry-Kelly zinspeelde op het feit dat hij en Grant geliefden waren in het verleden. Maar nadat Grant's populariteit in Hollywood begon te groeien, werd hij voorzichtiger over zijn persoonlijke leven. In een boek over haar vader zei Grants dochter: "Papa vond het best leuk om homo genoemd te worden. Hij zei dat vrouwen daardoor wilden bewijzen dat de bewering niet klopte." Grants liefdesleven stond op gespannen voet met het charmante imago van de hoofdrolspeler die hij op het scherm had. Hij was vijf keer getrouwd (drie keer met actrices) vier van zijn huwelijken eindigden in een scheiding.

Moeilijke jeugd.

Grant's moeder verdween toen hij 9 jaar oud was. Eerst vertelde zijn vader hem dat ze op vakantie ging, later zei hij dat ze overleden was. De twee trokken in bij Grants grootouder maar zijn vader verliet het gezin al snel en begon een nieuw gezin met een andere vrouw waar Grant niet welkom was. Toen hij begin dertig was, ontving Grant onverwacht een brief van zijn moeder. Ze leefde nog en was door zijn vader in een gesticht geplaatst. Hoewel ze erin slaagden om opnieuw contact te maken, was hun relatie daarna niet hecht.  

Cary Grant met Sophia Loren.

Beschermd imago.

Filmstudio's waren net zo beschermend voor het imago van Grant als de acteur. Ze zouden hem niet toestaan ​​een schurk te spelen in een van zijn films. De enige keer dat Grant dicht bij het spelen van een slecht personage kwam, was in Alfred Hitchcock's 'Suspicion' waarin hij een echtgenoot speelt wiens vrouw denkt dat hij haar probeert te vermoorden. Volgens Hitchcock dwong de studio hem om het einde van de film te veranderen om het publieke imago van Grant te beschermen. Grant was een oude vriend van miljardair Howard Hughes die hem het een en ander over zaken heeft geleerd. Toen Grants studiocontract halverwege de jaren dertig afliep, besloot hij freelancer te worden, een agent in te huren en een van de eerste free agent-acteurs in Hollywood te worden. Dat stelde hem in staat de rollen te kiezen die hij wilde en de artistieke controle over zijn carrière te houden.

Sophia Loren.

Sophia Loren en Grant begonnen een liefdesaffaire tijdens het filmen van ‘The Pride and the Passion’, hoewel hij getrouwd was en dertig jaar ouder dan Loren. Ze had destijds ook een relatie met producer Carlo Ponti. Grant vroeg haar ten huwelijk maar Loren wees hem af en trouwde uiteindelijk met Ponti. Jaren later verving Loren Grants toenmalige vrouw Betsy Drake in ‘Houseboat’, maar de spanning tussen de twee sterren maakte de productie moeilijk.

Tekst loopt door onder foto's.

Cary Grant met Katharine Hepburn, hier onder met Grace Kelly.

Pensioen.

Grant ging voor het eerst met pensioen in 1952 in de overtuiging dat zijn manier van acteren werd vervangen door het op Method acting gebaseerde werk van Marlon Brando en James Dean. Hij was ook boos over Hollywood's zwarte lijst van Charlie Chaplin voor zijn liberale overtuigingen. Alfred Hitchcock slaagde erin Grant te overtuigen om pas met pensioen te gaan na zijn film 'To Catch A Thief’ en Grant bleef werken totdat hij uiteindelijk op 62-jarige leeftijd vader werd. Hierop ging hij voorgoed met pensioen.

Cary Grant geboren als Archibald Alec Leach in Bristol, Engeland, 18 januari 1904 overleed in Davenport, Iowa, 29 november 1986. Hij eindigde als de op één na grootste mannelijke filmlegende volgens het American Film Institute achter Humphrey Bogart.


«