Grace Kelly.

Grace Patricia Kelly  geboren in Philadelphia (Pennsylvania) 12 november 1929 – overleden in La Colle, Monaco op 14 september 1982 was een Amerikaanse actrice die later de echtgenote werd van prins Reinier III van Monaco. In het Nederlandse en Duitse taalgebied is zij ook bekend als prinses Gracia maar officieel is haar voornaam altijd Grace gebleven.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

De meeste Hollywood-sprookjes vertellen over het verhaal van een jonkvrouw in nood die wordt gered door een ridder die uiteindelijk een prins wordt. Dit verhaal werd werkelijkheid voor prinses Grace Kelly. Ze is in Philadelphia geboren en verhuisde later naar Hollywood om haar droom na te jagen. Tijdens haar relatief korte tijd in Hollywood won Grace een Oscar.

Grace stopte met acteren nadat ze in 1955 prins Rainer III van Monaco ontmoette in een trein. Ze trouwden en ze werd officieel de prinses van Monaco. Ze nam haar koninklijke taken serieus en was geliefd bij velen. Grace en prins Rainer kregen drie kinderen prinses Caroline, prins Albert en prinses Stephanie.

Ze groeide op in een hechte katholieke gemeenschap.

Grace Kelly groeide op in een gemeenschap van katholieken. Haar familie was welvarend en behoorlijk invloedrijk. Ze ging naar een katholieke school en was erg actief in toneelstukken. Hier ontdekte ze haar liefde voor acteren. Haar familie was erg sportief en atletisch. Haar vader won drie Olympische gouden medailles voor individueel roeien. Hij maakte deel uit van het Amerikaanse roeiteam en is de enige roeier in de Amerikaanse Olympische Hall of Fame. Kelly's moeder was de coach van het damesteam aan de Universiteit van Pennsylvania. Grace's broer was ook een roeikampioen en won de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1956.

Tekst loopt dor onder de foto's.

Grace moest van haar accent af.

Om het in Hollywood te maken, moest Grace van één ding af, haar accent. Ze moest lessen volgen om van haar Philadelphia-accent af te komen. Op de toneelschool kreeg ze het advies om aan haar stem en intonatie te werken. Grace gebruikte hiervoor haar bandrecorder en al snel lag haar accent dicht bij het Britse accent. Haar nieuwe accent werd perfect genoemd.

Ze won een Oscar.

Grace Kelly kreeg uiteindelijk een succesvolle carrière in Hollywood. Ze speelde belangrijke rollen in de beste films in de jaren vijftig. Grace won een Oscar voor haar rol in 'Country Girl'. Andere films die haar prijzen opleverden, waren 'Dial M for Murder' en 'Rear Window'. 

Tekst loopt door onder de foto's.

Ze was een maneater.

Mannen in Hollywood werden tot Grace aangetrokken als een mot tot licht. Een man die zelfs zover ging dat hij Grace een aanzoek deed, was Bing Crosby. De meeste mannen konden haar charme niet weerstaan. Tijdens de opnames van 'High Noon' in 1952 had ze haar eerste grote affaire met een collega acteur. Op de set van 'High Noon' had Kelly een affaire met Gary Cooper, die getrouwd was en 28 jaar ouder was dan zij. Het bleek duidelijk dat ze op oudere mannen viel. In 1953 speelde Kelly samen met Ava Gardner en Clark Gable in 'Mogambo'. Het leek erop dat een affaire tussen Kelly en Gable vanaf het begin voorbestemd was, zoals Kelly zei: "Mogambo had drie dingen die me interesseerden: John Ford, Clark Gable en een reis naar Afrika met betaalde onkosten." Kelly had daarna een affaire met haar 'To Catch a Thief' collega Cary Grant. Deze vermeende affaire zou meerdere jaren hebben geduurd (zelfs toen Kelly later getrouwd was met prins Rainier).

Tijdens het filmen van 'Dial M For Murder' uit 1954 begonnen Kelly's avontuurtjes haar eindelijk in te halen. Ze kreeg een affaire met haar co-star Ray Milland die al meer dan 20 jaar getrouwd was. Toen zijn vrouw erachter kwam dat hij met Kelly omging, gooide ze hem het huis uit. Vrouwen die hun partners met Grace hadden laten werken, waren bang dat ze hun gezin zou breken en waarschuwden haar dit niet te doen. Deze vrouwen noemden Grace een echte maneater.

Tekst loopt door onder de foto's.

Huwelijk.

Zij trad op 18 april 1956 burgerlijk en op 19 april 1956 kerkelijk in het huwelijk met Rainier III van Monaco. Grace Kelly mocht sindsdien de titel Hare Doorluchtige Hoogheid Vorstin Grace dragen maar werd in de pers meestal prinses Grace genoemd. 

'To Catch A Thief'.

Het fatale ongeluk.

Op maandag 13 september 1982, op 52-jarige leeftijd, kreeg prinses Grace een beroerte toen ze met haar Rover 3500 op dezelfde kronkelige weg reed als in de beroemde scène uit de Hitchcock-film 'To Catch a Thief' waarin ze de hoofdrol speelde. Als gevolg hiervan verloor zij de controle over het stuur en kwam met de auto in een ravijn terecht. Ze overleed de volgende dag zonder nog bij bewustzijn te zijn geweest in het ziekenhuis te Monaco. Prinses Stéphanie, die naast haar had gezeten, liep bij dit tragische ongeluk slechts lichte verwondingen op. Enkele jaren later bleek echter dat ze haar nek had gebroken. Lange tijd zijn er geruchten geweest dat niet prinses Grace maar de toen 17-jarige Stéphanie, zonder rijbewijs, aan het stuur zou hebben gezeten.

Waarom waren er jarenlang zoveel theorieën?

Jaren na de tragedie van 1982 bleven er theorieën opkomen over wat er die dag werkelijk gebeurde. Maar prins Rainer III schreef het toe aan de media die alleen maar probeerden de krantenkoppen te halen. "Ze deden hun best om het sensatieverhaal vers te houden en toonden niet veel menselijk medeleven met de pijn die we leden", zei de in 2005 overleden prins rond 1989. "Het was verschrikkelijk."


«   »