Vinylplaten helemaal terug.

Britse muziekliefhebbers hebben vorig jaar maar liefst 3,2 miljoen vinylplaten gekocht; het hoogste aantal in 25 jaar. De omzet van de ouderwetse langspeelplaat was meer dan 50 procent hoger dan in 2015. 

door: Klaas CL Stulen

De groei is voor een groot deel te danken aan David Bowie, die vijf albums in de top 30 had, en met Blackstar de nummer 1-positie bezet. Dit blijkt uit cijfers van de Britse brancheorganisatie BPI, in ons land gepubliceerd door de website Entertainment Business.
In de vinyl-top 10 van 2016 staat ook een andere vorig jaar overleden artiest: Prince met Purple Rain. Verder bevat de top 10 klassiekers als Back to Black van Amy Winehouse, Rumours van Fleetwood Mac, Legend van Bob Marley en het iconische Beatles-album Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Daling cd-verkoop
Tegenover de stijging van vinyl staat een daling van de cd-verkopen. Die omzet zakte met 11,7 procent. Toch zijn de ouderwetse lp en de cd goed voor 41 procent van de totale muziekverkoop. Ook het aantal downloads daalde, met bijna 30 procent. 

>meer info...

Vanwaar deze revival? Het opzetten van een plaatje is symbool geworden voor romantiek en rustiek. Er zit een sfeer omheen die je niet hebt bij een mp3’tje. Zo besloten supermarktketens Aldi, Tesco en Sainsbury’s om vinyl aan het assortiment toe te voegen. Ook openden in Nederland de afgelopen jaren meerdere ondernemers kleine platenwinkels.

vinylplaten records

«   »