Nylons vintage.

Gepubliceerd op 17 oktober 2018 om 22:34

Veel vrouwen hebben er een haat-liefde verhouding mee. Ze zijn heerlijk om te dragen, maar wat een gehijs, omdat die 'krengen' steeds weer afzakken. Wat weten we eigenlijk van deze super zachte beenversierder... Nylons Vintage.


Nylon werd ontdekt in 1935.
We gaan terug in de tijd, naar het Amerikaanse chemiebedrijf Du Pont De Nemours & Co. Het bedrijf was opzoek naar een 'stof' die dezelfde eigenschappen moest hebben als 'zijde', maar dan wel gemakkelijk te produceren moest zijn. Het lukte! De stof 'nylon' werd uitgevonden, wat grotendeels te danken was aan de wetenschapper Julian Hill. Alhoewel Hill de uitvinding eigenlijk op zijn conto mocht zetten, werd als eerbetoon de uitvinding op de naam van zijn leidinggevende Wallace Carothers gezet. Carothers, die last had van een bipolaire stoornis, had namelijk vlak voor de patentaanvraag in 1937 zelfmoord gepleegd.


De wereldwijde presentatie van nylons.
Du Pont presenteerde tijdens de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York een kous die gemaakt was van nylon. De kousen waren niet alleen veel goedkoper dan de zijden kousen, ze waren ook nog eens kreukelvrij! Het werd een hit. Op de eerste dag dat de nylonkousen verkrijgbaar waren, vlogen er 72.000 paar de Amerikaanse winkels uit. Vrouwen wilden niets anders meer. Er werden binnen één jaar ruim 64 miljoen kousen verkocht.


Nylons en de Tweede Wereldoorlog.
Aan alles komt een (tijdelijk) eind. De Tweede Wereldoorlog brak aan. De productie van de nylonkousen kwam vrijwel stil te liggen. De fabrieken werden overgenomen, zodat het nylon verwerkt kon worden in o.a. parachutes, tenten en kleding voor het leger. Door de schaarste van de nylonkous steeg deze van 1,25 dollar naar 10 dollar per stuk.

lees verder editie 14

>> Meer info

vintage nylons

«   »