Modekleuren worden voor jou bepaald.

Als je al iets wilt kopen voor de herfst of als je je kledingkast eens goed op wilt ruimen is het eigenlijk wel handig om alvast een idee te hebben van de kleuren van dit najaar. Modeontwerpers en stofontwerpers zijn al heel lang van tevoren bezig met het bedenken van wat de nieuwe trends en kleuren moeten gaan worden.

In tegenstelling tot vroeger zijn grote couture-huizen al sinds de jaren ’70 niet meer echt toonaangevend op het gebied van kleuren en stijl.

door: Klaas CL Stulen.

Nu hebben we sinds enkele decennia het Pantone Color Institute wat grote invloed heeft op kleurgebruik in collecties. Ze kijken daarvoor naar de kleuren die de grote gearriveerde mode-ontwerpers gebruiken en tonen op de runway tijdens de Londen Fashion Week en New York Fashion Week. De voorspelling (belangrijk voor inkopers) van Pantone Color Institute klopt natuurlijk altijd want wat er in de winkel komt, gaan mensen in de praktijk ook altijd dragen. Uiteindelijk wordt er dus door dit instituut bepaald welke kleuren jij over een half jaar in je kledingkast hebt hangen en zelfs voor de volgende zomer zijn de nieuwe ontwikkelingen ook al in grote lijnen bij hen bekend. Gelukkig zijn er ontwerpers van merken die zich hier niets van aantrekken of er juist lijnrecht tegenin gaan en gewoon op gevoel ontwerpen en hun feedback rechtstreeks bij hun klanten opdoen. Hoe ze te werk gaan? In editie nr. 18 Zilch en Blutsgeschwister, twee eigenzinnige merken die succesvol aan de weg timmeren.

Meer info in editie nr.18

mode kleuren

«   »