Vivian Westwood klimaatactivist.

Gepubliceerd op 30 maart 2019 om 15:22

Door: Klaas CL Stulen.

Ze mag 77 jaar zijn, maar ze schroomt niet op stilettohakken te lopen of op de fiets door Londen te scheuren. Dame Vivienne Westwood is nog even flamboyant en eigenzinnig als 55 jaar geleden, bij de start van haar carrière. De onbetwiste Queen of Fashion staat bekend om haar subversieve en originele kijk op de Britse mode. 

The Sex Pistols.

Op haar elfde ontwerpt ze haar eigen kleding. Als jonge vrouw leeft ze ‘the American Dream’. Ze trouwt op haar 21e en wordt jong moeder. Aansluitend gooit ze alles overboord omdat ze al haar talenten wil benutten. Met Malcolm McLaren staat ze in de jaren zeventig aan de wieg van de Britse punkbeweging. Hij brengt de Sex Pistols bijeen en zij kleedt ze aan. Ze vechten samen tegen het establishment, maar ze moet later op haar tellen passen om er zelf niet toe gerekend te worden, als geprezen en onderscheiden modeontwerpster.

Klimaatactivist.
Inmiddels werkt ze al lang op hetzelfde niveau als Gucci, Dior en McQueen. Als één van de weinigen in het veld staat ze zelf nog aan het hoofd van haar modehuis. Terwijl haar bedrijf mondiaal uitbreidt, voert ze een gevecht om de integriteit en nalatenschap van haar merk te behouden. Als klimaatactivist heeft ze haar pijlen gericht op de verduurzaming van de modewereld. Ook dat doet ze op volstrekt eigen wijze. Want punk is misschien wel verdwenen als muziekvorm, maar leeft voort in de kleding en levensstijl van Là Westwood.

>>Meer info:


«   »