De charme van zwart wit fotografie.

zwart wit fotografie

Analoge en met name zwart wit fotografie heeft nooit haar charme verloren en begint weer steeds populairder te worden. Er zijn allerlei verklaringen aan te dragen waarom deze vorm van fotografie weer interessant begint te worden.

Tekst loopt door onder de foto's.

Uiteindelijk is het ook een kwestie van smaak natuurlijk, alhoewel de puristen en vooral kunstenaars dit zullen ontkennen. Vooral de abstracte zwart/wit- of fineart-fotografie is een populaire vorm van kunst geworden die zich kan concentreren op je fantasie. En dat is precies waar de kunstenaar naar toe wil. Een goede zwart wit foto heeft veel karakter en diepgang, en kan daardoor sterke gevoelens oproepen bij mensen. Wanneer alle kleuren wegvallen treedt het onderwerp van de foto op de voorgrond en grijpt het de volledige aandacht. 

door Klaas CL Stulen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Geen afleidende informatie door kleur.

Het heeft vooral te maken met de kunst van het weglaten. De foto brengt je terug naar de essentie van vorm, sfeer en licht. De Nederlandse top fotograaf Anton Corbijn  is hier een meester in. Zwart-wit wordt dan ook over het algemeen als kunstzinniger beschouwd dan kleur. Kleuren, hoe mooi ze ook zijn, zorgen soms voor veel afleiding in de foto. Neem een portret foto. In plaats van naar de ogen, kijk je snel naar de kleur van het topje of naar de rode lippenstift. Het gevoel achter de foto wordt hierdoor verdrongen. Bij zwart wit wordt je niet meer afgeleid door ook nog eens ‘extra informatie’ in de vorm van allerlei kleurtonen. De ogen kunnen zich nu volledig richten op het onderwerp. 


«   »