De petticoat.

Zoals je nu de petticoat ziet hangen in een vintage winkel of misschien wel in je eigen kledingkast, heeft in haar lange bestaan behoorlijk wat uiterlijke veranderingen ondergaan. We nemen eens een duik in de garderobekasten van de dames door de eeuwen heen. De petticoat hoe droeg men het toen eigenlijk? 

Wulpse boezem en een slanke taille. De dames in de 16e eeuw hadden behoefte aan meer volume vanaf de taille. De petticoat had daardoor veel volume en zorgde ervoor dat de overrok lekker bol kwam te staan. Door het lijfje flink aan te snoeren, piepte de buste er fraai bovenuit en leek de taille optisch gezien werkelijk super slank. Mm, dat heeft vast menig mannenhart sneller doen kloppen. In de 17e eeuw veranderde er eigenlijk weinig aan dat modebeeld. Alleen het materiaal van de onderrok veranderde. De dames kregen een sterke voorkeur voor een wollen onderrok, want het was toen behoorlijk koud in de huizen en wol is nu eenmaal veel warmer dan katoen.  

Kanten onderrokken, oh là là.

De rijke dames in Europa en Amerika gingen in de 18e eeuw kanten onderrokken dragen. Vaak gecombineerd met fraai versierde korsetten en.....apart ondergoed. Maar daar kleefde wel een nadeel aan! Door de hoeveelheid kleding die men toen over elkaar heen droeg en de vaak veel te strak aangetrokken korsetten, vielen de vrouwen met bosjes tegelijk elegant ter aarde. Ze waren flauwgevallen! 

>> Meer info.


«   »