Vivian Westwood klimaatactivist.

vivian-westwood-met-pamala-anderson-hand-in-hand

Door: Klaas CL Stulen.

Ze mag 79 jaar zijn, maar ze schroomt niet op stilettohakken te lopen of op de fiets door Londen te scheuren. Dame Vivienne Westwood is nog even flamboyant en eigenzinnig als 55 jaar geleden, bij de start van haar carrière. De onbetwiste Queen of Fashion staat bekend om haar subversieve en originele kijk op de Britse mode. 

The Sex Pistols.

Op haar elfde ontwerpt ze haar eigen kleding. Als jonge vrouw leeft ze ‘the American Dream’. Ze trouwt op haar 21e en wordt jong moeder. Aansluitend gooit ze alles overboord omdat ze al haar talenten wil benutten. Met Malcolm McLaren staat ze in de jaren zeventig aan de wieg van de Britse punkbeweging. Hij brengt de Sex Pistols bijeen en zij kleedt ze aan. Ze vechten samen tegen het establishment, maar ze moet later op haar tellen passen om er zelf niet toe gerekend te worden, als geprezen en onderscheiden modeontwerpster.

Klimaatactivist.
Inmiddels werkt ze al lang op hetzelfde niveau als Gucci, Dior en McQueen. Als één van de weinigen in het veld staat ze zelf nog aan het hoofd van haar modehuis. Terwijl haar bedrijf mondiaal uitbreidt, voert ze een gevecht om de integriteit en nalatenschap van haar merk te behouden. Als klimaatactivist heeft ze haar pijlen gericht op de verduurzaming van de modewereld. Ook dat doet ze op volstrekt eigen wijze. Want punk is misschien wel verdwenen als muziekvorm, maar leeft voort in de kleding en levensstijl van Là Westwood. Als klimaatactivist heeft ze haar pijlen gericht op de verduurzaming van de modewereld. Ook dat doet ze op volstrekt eigen wijze, want punk is misschien wel verdwenen als muziekvorm, maar leeft voort in de kleding en levensstijl van Là Westwood.

De tekst loopt door na de foto's.

vivian-westwood-model-met-gestreepte-blous-en tas
vivian-westwood-model-met-upskirt
vivian-westwood-model-met-witte-panty-pin-up-upskirt

Na jaren campagne voeren tegen de main- stream, besliste Viv in 2008 dat de popcultuur onder haar eigen manier ook behoorlijk cool kan zijn. Ze benoemde haar collega-milieu- activiste Pamela Anderson als het gezicht van haar label en vrijwel direct daarna scoorde ze een grote Hollywood-kostuum coup door de bruidsjurk van Carrie Bradshaw in de ‘Sex And The City’-film te mogen ontwerpen.

De tijd dat ze een Eco-Warrior werd.
Elke echte punk heeft altijd een goed doel nodig om voor te strijden. In de loop der jaren ondersteunde Vivienne PETA, Aids Research, Oxfam en meer. Haar werk als milieuactivist, in het bijzonder, is nu bekend en ze werkt nog steeds hard om ons meer duurzame materialen te laten gebruiken en onethische toeleverings- ketens in de mode-industrie te stoppen. Ze kleedde Lily Cole zelfs in een wilde rubberen jurk tijdens de punk-thema MET-bal in 2013. ‘Een jurk met een doel is waarschijnlijk zo punk als je maar kunt krijgen,’ volgens Lilly. In maart 2014 schoor Viv haar beroemde lokken maar in tegenstelling tot Britney had onze favoriete dame een doel. Volgens haar woordvoerder knipte Vivienne haar haar omdat we allemaal wakker moeten worden en beseffen dat er iets aan klimaatverandering gedaan moet worden. Bijna 50 jaar nadat ze voor het eerst brak met standaard ontwerpen, is onze favoriete moderevolutionair nog steeds op een missie om de wereld ten goede te veranderen.

2-vivian-westwood-modellen-op-elkaar-liggend
Rating: 0 sterren
0 stemmen
heftig-upskirt-model-vivian-westwood-op-stoel

«   »