De authentieke Peaky Blinders look.

 

In de pakweg laatste tien jaar zijn er een paar televisie series geweest die hun stempel hebben gedrukt op het modebeeld in het dagelijkse leven. Ook in Nederland werd, samen met de opkomst van de vele barbershops, deze typische Peaky Blinders stijl geïntroduceerd bestaande uit driekwart broeken, stoere laarzen en schipperspetten.

Met name de vertolking van de stijlvol geklede hoofdrolspeler Cillian Murphy als gangsterbaas is een voorbeeld voor vele mode liefhebbers. Niet voor niets verwijzen beroemde ontwerpers waaronder Alessandro Michele van modehuis Gucci naar de Engelse vintage stijl als hun inspiratie. Verantwoordelijk voor deze aansprekende manier van kleden in de populaire serie is ontwerpster en styliste Stephanie Collins die haar medewerking verleende aan het eerste seizoen. Ze baseerde de Peaky Blinders kostuums op portretten van begin 20ste eeuw criminelen. ‘Alhoewel dit wellicht niet de opzet was van dergelijke foto’s werden details zoals manchetknopen en dasspelden prachtig afgebeeld,” aldus Stephanie, “het geeft een duidelijk beeld van hoe men zich kleedde in die tijd.”

Langere jassen.
Hoe creëer je nu een dergelijke Peaky Blinders look. Het is eigenlijk heel eenvoudig als men zich maar aan de volgende vijf componenten houdt. Allereerst de jas. Deze hoort lang te zijn met revers en zwaar genoeg om de slechte weerelementen te trotseren. “Voor de serie hebben we opzettelijk gekozen voor langere jassen om dat specifieke ‘high noon’ moment te creëren. Je kent dat wel uit films. Wapperende jaspanden wanneer er een confrontatie plaatsvindt tussen rivaliserende bendes,” aldus de styliste. Donkere kleuren zoals donker blauw, diepe kleur groen, antraciet en zwart hebben de voorkeur uitgevoerd in tweed of een andere zware stof.

Altijd een driedelig costuum.
Ten tweede het kostuum. Voor de serie werden speciaal kostuums ontworpen en gemaakt voor de hoofdrolspeler. Volgens Stephanie gaat het hier altijd om een driedelig kostuum. De broek heeft nauwe korte pijpen en het kostuum dient wederom gemaakt te zijn van zware stof zoals tweed in de kleuren grijs, blauw of bruin. Uiteraard is het vest hiervan een belangrijk onderdeel voor een authentieke Peaky Blinders look.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Donker flanellen shirt voor de casual look.
Vervolgens het shirt met een ronde kraag als herkenbaar element van de outfit in gangster stijl. Bij gebrek hier aan zou men kunnen kiezen voor een zogeheten ‘grandad shirt’ of kies voor een donker flanellen shirt waarbij een paar knoopjes moeten worden open gelaten voor een meer casual look. Nummer vier betreft bijpassende solide laarzen bestaande in donker bruin of zwart leer te combineren met de hoge broekspijp. Hiermee bereik je die ‘wat kan het mij schelen look’ essentieel voor een echte Peaky Blinders uitstraling.

En tot slot nummer vijf: de pet oftewel de flat cap. Tegenwoordig ruim in aanbod dus keuze te over. “Het is helemaal niet nodig om een duur exemplaar aan te schaffen,” aldus Stephanie, “ook een goedkoop exemplaar maakt je Peaky Blinders outfit helemaal compleet!”


«   »