Steampunk fashion.

x

In de afgelopen jaren is er een duidelijke toename van de populariteit van Steampunk en er is een groeiend aantal mensen, die Steampunk tot een heuse cultuur en levensstijl willen maken.

 

Steampunk fashion is zonder meer een unieke trend dat is gebaseerd op de industriele revolutie van de 18e eeuw en het Victoriaanse tijdperk. De stijl kenmerkt zich door kleding, make-up en haarstijlen en sieraden gebaseerd op fictie voortvloeiend uit romans uit deze periode. In feite is het een fantasy-stroming die elementen uit het Victoriaanse tijdperk combineert met sciencefiction.

Tekst loopt door onder de foto.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Een hype.

Dat het genre snel terrein aan het winnen is bij fantasieliefhebbers komt door twee dingen. Ten eerste omdat het steeds beter vertegenwoordigd wordt in films, boeken en strips en zélfs in de mode en architectuur. Daarnaast is het een genre dat veel ruimte overlaat voor eigen interpretatie. Je kunt het op zoveel manieren benaderen, dat het een grote groep mensen aanspreekt (oud en jong) en het stelt hen in staat om er een eigen draai aan te geven. Hierdoor is het heel makkelijk om je bijvoorbeeld uniek te kleden of je te verdiepen in een bepaalde richting. Steamers kunnen een outfit helemaal maken zoals ze zelf graag willen en toch binnen het genre, en daarmee de groep, vallen.

Bovendien is het een heel visueel genre: je kunt je niet alleen uitdrukken met mooie kleding en accessoires, maar ook met machines en apparaten. Het leuke is dat die apparaten met weinig ingewikkelde technologie ook aan de praat te krijgen zijn (denk aan lampjes, rook en geluiden), waardoor het genre iets tastbaar magisch heeft en heel erg tot de verbeelding spreekt.

Tekst loopt door onder de foto.

Rating: 3.5 sterren
2 stemmen

Fictieve technologische machines.

Het Steampunk genre bevat vooral technologie en esthetische ontwerpen die geïnspireerd zijn op de 19e-eeuwse met stoomkracht aangedreven industriële machines. Karakteristiek voor Steampunk is de gebruikmaking van fictieve technologische machines. De term steampunk stamt uit het einde van de jaren tachtig, als een variant op cyberpunk en lijkt te zijn bedacht door sciencefictionauteur K.W. Jeter.

Steampunk ontwerpen, zowel kleding als bijbehorende accessoires benadrukken veelal de balans tussen vorm en functie, alhoewel er binnen de Steampunk mode geen duidelijk vastgelegde richtlijnen bestaan wordt er vooral geneigd moderne stijlen te combineren met invloeden uit het Victoriaanse tijdperk. Steampunk outfits hebben daarom vaak juist accenten met verschillende technologische en “tijdsgebonden” accessoires, zoals uurwerken, ouderwetse vliegeniers/coureurs brillen etc.

Prada en Versace.

Eén van de eerste Steampunk fashion collecties kwam uit 2008 en werd in de New York Times bekend gemaakt. In 2012 zie je stijl terug in de eerste grote mode huizen zoals Prada en Versace. Zelfs vandaag de dag hebben horloge merken zoals Bulgarie en Rolex zelf Steampunk manchet knopen in hun Steampunk fashion lijn. Enkele internationale celebrity’s zoals Lady Gaga en Will Smith zijn regelmatig gespot in Steampunk kleding in verschillende films en feesten. Ook in Nederland vind je tegenwoordig een aantal Steampunk kleding ontwerpers.

Tekst loopt door onder de foto.

Inmiddels betaan er diverse genres.

Western steampunk valt hier ook onder (de Amerikaanse tv-serie en film The Wild Wild West) en dieselpunk – een term voor verhalen die zich afspelen in de periode na de Eerste Wereldoorlog. Dieselpunk haalt inspiratie uit visuele elementen van het dieseltijdperk en voorwerpen die in de Eerste Wereldoorlog veel werden gebruikt, zoals gasmaskers en lange leren jassen. De Steampunk kleding voor dames heeft meestal de look van de Victoriaanse generatie. In de ontwerpen wordt een beetje futuristische en mechanische gothic stijl met een vleugje middeleeuwse thema’s en zelfs een chique western look door elkaar gegooid.


«