Babydoll, hét symbool voor de vrijgevochten vrouw.

Het een symbool van vrouwelijke onafhankelijkheid.

Dit kledingstuk met de hoge taille en rokje boven de knie kent een opmerkelijke geschiedenis. Vanaf het moment dat het kledingstuk succesvol werd geïntroduceerd werd het omarmd door de gewone vrouw tot aan beroemdheden die hiermee uiting wilden geven aan hoe en wat zij vertegenwoordigden als vrouw. Voor de een was het de erotische interpretatie voor de ander was het een symbool van vrouwelijke onafhankelijkheid.

De babydoll werd populair als een kledingstuk voor de nacht maar opmerkelijk genoegd vond het al snel een introductie in de mode. Werd het in vroegere tijden zelfs als een kuis iets beschouwd net als het korset, in de jaren vijftig vond het zijn weg naar de slaapkamers toen de babydoll als een erotisch en uitdagend kledingstuk werd gepresenteerd in Tennessee Williams zijn film ‘Baby Doll”. Het werd hét symbool voor de vrijgevochten vrouw.

Tekst loopt door onder de foto's.

Het kon niet uitblijven en al snel werd de babydoll jurk geïntroduceerd. Een jurkje met veel laagjes die met name in de jaren zestig veel werd gedragen. De transformatie van een nachtpon naar een jurk was een feit. Het werd gezien als charmant, vrouwelijk en aangenaam om te dragen vanwege het losse silhouet. Het model Twiggy die het met haar overslanke lijf duidelijk de babydoll stijl kon dragen, maakte het kledingstuk in de jaren zestig razend populair en de zoom werd steeds korter. Mini mode was in en dat gold tevens voor de babydoll.

Meest opmerkelijk was wellicht de introductie van de babydoll als onderdeel van de stijl die ‘kinderwhore’ werd genoemd in de jaren negentig. De vrouwen in de punk beweging met aan kop Courtney Love met haar voorkeur voor pastelkleurige babydolls adopteren deze stijl als zijnde een protest maar vooral om simpelweg te provoceren. Jonge vrouwen kleden zich in de provocatieve outfits die deden denken aan jonge meisjes met hun poppen. Echter, ook nu nog is voor velen de babydoll een onschuldig kledingstuk die doen herinneren aan hun moeders die destijds trouw de mode volgden. En om eerlijk te zijn in de jaren zestig en zeventig was het hebben van een babydoll eveneens de droom van heel veel tienermeisjes. Wat dat betreft is mode eigenlijk een herhaling van factoren.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »