Fine-art fotografie.

Door: Klaas CL Stulen

Fine art fotografie is het gebruik van fotografie als kunstvorm. Galeries en musea houden regelmatig exposities op het gebied van fotografie. Maar wanneer is iets ‘fine art’, waar ligt precies de grens tussen fine art en een mooie foto?

Bij digitale foto’s komt de term fine art steeds vaker tegen. Je kunt fine art fotografie op verschillende manieren interpreteren. Meestal heeft deze vorm van fotografie een artistieke insteek. Daarnaast gaat het vaak om foto’s die een bepaald thema of doel hebben. Bij elke kunstenaar is de invulling hiervan weer anders. Bij fine art wordt er vastgelegd wat de kunstenaar wil uitdragen, het gaat dus verder dan de letterlijke weergave van een scène of onderwerp. Het uit de gevoelens en de visie van de fotograaf, dit integenstelling tot een foto waarbij uitsluitend de werkelijkheid wort vastgelegd.

Eén fine art foto maakt je overigens nog geen fine art fotograaf. Er moet een bedoeling achter het werk zitten, een richting en een bepaalde stijl; je moet de handtekening van de fotograaf terugzien in al het werk. Net zoals bij beroemde schilders of beeldhouwers. Daarbij zal een fine art fotograaf, om zijn handtekening eigen te houden en zijn stijl consequent, veel gebruik maken van dezelfde soort technieken. Dat kan een bepaalde stijl van nabewerking zijn (bijvoorbeeld heel donker), of een bepaalde stijl in fotografie techniek (bijvoorbeeld lange sluitertijden).

Natascha Meindershagen uit Almere is zo’n fotografe. Begonnen als haarstylist/ visagist kan ze nu deze techniek goed gebruiken voor haar fotografie. Ze heeft hiervoor haar eigen bedrijf opgericht onder de toepasselijke naam ‘Romance Shoots’. “Ik vind het leuk om een verhaal te maken of een bepaalde sfeer”, aldus Natascha.” Zo ga ik graag terug naar de glamour van vroeger en de oude prentjes. Mijn foto’s hebben dan ook regelmatig een vintage tintje of een romantisch thema waar ik dan weer mijn eigen invulling aan geef. In mijn studio wordt ik vaak bijgestaan door mijn moeder Hedy”.

Kinderen fotograferen, zeker wanneer ze geregisseerd moeten worden, is niet bepaald eenvoudig. “Dat klopt, maar kinderen zijn vaak snel op hun gemak bij mij. Ik heb zelf twee kids en ken hun wispelturige gedrag maar al te goed. Dus ik weet hoe ik dat moet handelen.” Op bijgaande pagina’s een aantal door Natascha gemaakte fine art foto’s van diverse kinderen.

Lees meer>>

 


«   »