Fine-art portretfotografie.

door: Klaas CL Stulen. 

Het verschil tussen amateuristisch en professioneel gefotografeerde portretten kan enorm zijn. Of er nu sprake is van een geënsceneerd studioportret of een simpele snapshot op straat, de professionele kunstzinnige benadering haal je er direct uit. Overigens, om een goede foto te maken heb je in principe helemaal geen super professionele camera nodig. Het is maar net hoe je er mee om gaat en je moet je afvragen: heeft het onderwerp die enorme hoge resolutie nodig en moet het super scherp zijn. Het gaat immers om de beeldvorming, wat wil de fotograaf uitbeelden, wat ziet hij in het portret, moet het juist geaccentueerd worden met veel kleur of mag het portret juist niet afgeleid worden door kleur.  

Tekst loopt door onder de foto's.

Het juiste moment kiezen.

Een fine-art portretfotograaf heeft daarom ook geen professioneel model met een knap uiterlijk nodig om een aansprekende portretfoto te maken. Zeker, een knap uiterlijk is meegenomen maar het maakt het fotograferen er niet persé gemakkelijker op.  Ook een knap koppie moet iets uitbeelden, het moet aanspreekbaar zijn anders ontaard het in kitsch. De fotograaf moet ten aller tijde het juiste shoot moment kiezen, zorgen dat het model goed -zit -staat of -kijkt, kortom hij is de regisseur. Er moet een bedoeling achter het werk zitten, een richting en een bepaalde stijl; je moet de handtekening van de fotograaf terugzien in al zijn werk.

Dat hyper moderne camera’s niet nodig zijn blijkt wel uit het feit dat foto’s met de looks uit het analoge tijd weer razend populair zijn. Je ziet hetzelfde verschijnsel in de muziek. Denk aan de terugkeer en herwaardering van vinyl platen. Op deze pagina vind je een aantal fantastische portretten van ‘gewone’ modellen ‘the girl next door’ die met simpele camera’s  gemaakt zijn, zonder poeha net als de modellen. 

De eerste zwart/wit portretten zijn door ondergetekende gemaakt. De rest van de  foto’s is een keuze uit toegestuurde foto’s waarvoor nog hartelijke dank. 

Monique Emmen

Beautiful freckles.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Great digital fine-art portraits.


«   »